Άντζελα Ζιούτη “Ο ήλιος στο πάτωμα”

Η Άντζελα Ζιούτη είναι θεσσαλονικιά.

[b]Του Δάνη Κουμασίδη[/b]

Η Άντζελα Ζιούτη είναι θεσσαλονικιά. Μετά από δύο ποιητικές συλλογές (‘ο θεός κατοικεί σε ουρανοξύστη’, Παρατηρητής 1999, και ‘η αρχιτεκτονική των σιωπηλών ημερών’, Ελληνικά Γράμματα, 2003) κι ορισμένες δημοσιεύσεις ποιημάτων σε ηλεκτρονικά περιοδικά, στρέφεται στο μυθιστόρημα.
Στο ανά χείρας βιβλίο, η Αλίκη είναι μια γυναίκα η οποία στο πρώτο μέρος έχει αναπτύξει προφανώς εμμονικό σύνδρομο με τον πρώην άντρα της, Λουκά. Είναι δύσκολο βέβαια να διακρίνει κανείς εάν αυτό συμβαίνει κατ’ αυστηρή επιλογήν της συγγραφέως ή ‘περνά’ μέσα στη μυθιστορία μέσω ενός ενδεχόμενου προσωπικού βιώματος. Στο δεύτερο μέρος της παρουσιάζεται μια απρόσμενη, εξαίρετη, επαγγελματική ευκαιρία την οποία και εγκαταλείπει προς χάριν ενός νέου, μεγαλύτερου έρωτος ο οποίος όμως θα έχει μια απρόσμενη κατάληξη…
Το βιβλίο ανήκει στη ‘γυναικεία’ λογοτεχνία, θα το αδικούσαμε όμως αν το κατατάσσαμε στη αποκαλούμενη και δηκτικά ροζ. Οι γυναίκες συγγραφείς στην Ελλάδα, ειδικά από τα μέσα προς τέλη της δεκαετίας του 70 κατορθώνουν να εκφράσουν, για πρώτη φορά, τις μύχιες σκέψεις τους. Η Ζιούτη εκμεταλλεύεται αυτή την –παγιωμένη πια- συνθήκη δημιουργώντας ένα μυθιστόρημα που ομοιάζει αρκετά με την πραγματικότητα. Η συγγραφική της επινόηση κινείται σε κλασικές φόρμες –έρωτας, χωρισμός, νέα γνωριμία, παρεξηγήσεις- εν τούτοις σε ορισμένα σημεία τα εκφραστικά της μέσα και οι εικόνες της είναι αρκετά ενδιαφέροντα.

Ο Ήλιος στο Πάτωμα θα παρουσιαστεί στο βιβλιοπωλείο Ιανός της Αριστοτέλους, την Πέμπτη 21 Οκτώβρη στις 7 μ.μ.

Άντζελα Ζιούτη
Ο ήλιος στο πάτωμα
Εκδόσεις Φερενίκη, 2009

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Εφημερίδες!!!!

Εκδήλωση Παιδαγωγικής Σχολής στο ΑΠΘ για τον Καρκίνο του Μαστού