Αντιρατσιστική πορεία στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια οργανώνονται το Σάββατο 15 Γενάρη σε πολλές πόλεις της Ελλαδας (Αθήνα, Θεσ/νικη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, κα).

Στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (Καμάρα, 3μμ) καλούν: η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η Ένωση Μεταναστών Εργατών, η ΕΔΟΘ, το ΕΚΘ, οι ΕΛΜΕ, η ΕΝΙΘ, οι σύλλογοι εργαζόμενων στα ΕΛΤΑ και την ΕΥΑΘ, τα σωματεία Μισθωτών Τεχνικών και Μισθωτών Εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων. Από πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις: η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσ/νίκης, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσ/νίκης, η Συνέλευση του Ξενώνα Προσφύγων. Φοιτητικοί σύλλογοι: Δημοσιογραφίας, Τοπογράφων, Μουσικών Σπουδών και Νομικής.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ολομέλειας της να καλέσει τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο Αντιρατσιστικό Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο, ενάντια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, “στο νομοσχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση και που στόχο έχει να γεμίσει με στρατόπεδα συγκέντρωσης όλη η Ελλάδα και να χτίσει το τείχος του θανάτου για τους πρόσφυγες.
Να ενώσουν τις φωνές τους ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις και τα πογκρόμ των φασιστικών οργανώσεων και συμμοριών κατά των προσφύγων.”

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Αντιρατσιστικής, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να υψώσει φράχτη στα σύνορα του Έβρου.

Όσο και αν χτίζουν φυλακές…

Ένα τείχος, σαν αυτά που έφτιαξαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, σχεδιάζει να υψώσει η κυβέρνηση στον Έβρο. Ταυτόχρονα, μετατρέπει τα παλιά στρατόπεδα σε μεγάλες φυλακές προσφύγων, οι οποίοι δεν χωράνε πια στα κέντρα κράτησης. Παίζοντας το ρόλο του ευρωπαίου συνοριοφύλακα και ανθρωποκυνηγού, η ελληνική κυβέρνηση επιστρατεύει συνεχώς όλο και περισσότερη βία, προσπαθώντας, όπως λέει, να σταματήσει «την εισβολή των λαθρομεταναστών», όπως αποκαλούν, αυτή και τα κανάλια της, τους πρόσφυγες.
Όμως, οι πρόσφυγες περνούν τα σύνορα «λαθραία», γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος να φτάσουν στην Ευρώπη. Αναγκάζονται να έρθουν στον Έβρο, όπου ρισκάρουν τις ζωές τους στα ναρκοπέδια και το ποτάμι, γιατί η Frontex περιπολεί σε όλα τα θαλάσσια σύνορα του Αιγαίου και της Μεσογείου καταδιώκοντας και βουλιάζοντας τις βάρκες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς κατευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όμως το ελληνικό κράτος, εξαιτίας της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ που έχει υπογράψει, τους απαγορεύει να περάσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης και να ζητήσουν άσυλο εκεί. Την ίδια στιγμή ωστόσο, αρνείται και να τους δώσει και εδώ άσυλο, νομιμοποίηση ή τα στοιχειώδη δικαιώματα.
Αλλά η μετανάστευση και η προσφυγιά δεν σταματούν με φράχτες, νάρκες, νόμους και συνθήκες. Ο αδιέξοδος κατήφορος της βίας και της καταστολής που επέλεξε η κυβέρνηση δεν θα έχει άλλο αποτέλεσμα, πέρα από την βαρβαρότητα και τον εκφασισμό ολόκληρης της κοινωνίας. Με το φράχτη σήμερα, όπως με τις στρατιωτικές ομάδες της Frontex πριν δυο μήνες, το μόνο που κάνουν η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι να προστατεύουν τη Συνθήκη του Δουβλίνου και την ευρωπαϊκή συνοριακή πολιτική, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα, τη μεγάλη φυλακή προσφύγων της Ευρώπης.
Ακόμα περισσότερο, και ακόμα πιο επικίνδυνο, με τα ανατριχιαστικά σύμβολα του Τείχους και του Στρατόπεδου Συγκέντρωσης, η κυβέρνηση ψαρεύει στα θολά νερά του φόβου, του ρατσισμού, του νεοφασισμού. Όπως φαίνεται, δεν της έχει μείνει κανένας άλλος δρόμος.
Η κοινωνία όμως έχει πολλούς άλλους δρόμους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, να το κάνουμε εμείς. Να αμφισβητήσουμε στην πράξη την παράλογη Συνθήκη του Δουβλίνου. Να ανοίξουμε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες που κατεύθυνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Να διεκδικήσουμε, μαζί με τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, άσυλο και νομιμοποίηση για όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, στις χώρες που οι ίδιοι επιλέγουν.
Να υπερασπιστούμε με θάρρος όχι μόνο τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά και αυτό το ίδιο το δικαίωμα στη μετανάστευση, το βασικό δικαιώμα του κάθε ανθρώπου και του κάθε εργαζόμενου να διαλέγει αυτός τον τόπο που θα ζήσει και θα εργαστεί. Να γκρεμίσουμε κάθε τείχος και να καταργήσουμε κάθε νόμο που καθιστά τους ανθρώπους «παράνομους» και «λαθραίους», που χωρίζει τους εργαζόμενους σε κατηγορίες για να τους εκμεταλλεύονται περισσότερο.
Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις βρεθήκαμε πριν από λίγες εβδομάδες στον Έβρο για να καταγγείλλουμε τη στρατιωτική δράση της Frontex. Σήμερα, καλούμαστε να αντισταθούμε στην εφιαλτική προοπτική του Τείχους, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, των πλωτών φυλακών. Και ακόμα περισσότερο, να αγωνιστούμε για την ελευθερία στη μετακίνηση και το δικαιώμα στην παραμονή όλων των ανθρώπων, για τη νομιμοποίηση και την κοινωνική εξίσωση των μεταναστών, για το άσυλο και την ανθρώπινη υποδοχή των προσφύγων.
Ο αγώνας για ανοιχτά σύνορα σημαίνει για εμάς αγώνας για ανοιχτές κοινωνίες και ανοιχτές πόλεις, για τα δικαιώματα όλων στην εργασία, την εκπαίδευση και την υγεία χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Σε μια κοινωνία γεμάτη τείχη και φυλακές, κανείς και καμιά μας δεν θα είναι ελεύθερος. Κάθε φράχτης, όπως ο συρματένιος του Έβρου, ή ο θαλάσσιος του Ιονίου, είναι φράχτης και για τους έξω, και για τους μέσα. Και για αυτό, καθήκον μας, είναι να τους ρίχνουμε.
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκη συμμετέχει και καλεί στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 15 Γενάρη, στις 3 μμ στην Καμάρα.

Πέμπτη 13 Γενάρη,
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στρατός και απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της εξεγερμένης Τύνιδας

Την συμμετοχή της στο Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο δηλώνει η Α. Δ. Ε. ΔΥ