Αντιδράσεις ευρωπαίων στην παρακολούθηση των ΗΠΑ

Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν με δηλώσεις τους ευρωπαίου πολιτικοί μετά την αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel ότι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον, ενώ, επιπλέον, είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel ότι «εάν αληθεύει, πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έλμαρ Μπροκ σημείωσε ότι «η κατασκοπεία έχει πάρει διαστάσεις που θα θεωρούσα απίθανες σε μία δημοκρατία».

«Είναι απαράδεκτο να παρακολουθούνται Ευρωπαίοι πολιτικοί και διπλωμάτες, η εμπιστοσύνη μας έχει κλονιστεί» τόνισε ο γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ.

Ο  συμπροεδρεύων των Ευρωπαίων Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπέντιτ υπογράμμισε ότι εδώ που έχουμε φτάσει δεν αρκεί μία απλή διαμαρτυρία. «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις διαβουλεύσεις για μία ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο γαλλογερμανός πολιτικός στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, το Σάββατο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ρωτήθηκε σχετικά, αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα του DER SPIEGEL.

Σχετική ερώτηση δέχθηκε και ο αμερικανός σύμβουλος ασφαλείας Μπεν Ρόουντς κατά την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη Ν.Αφρική, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο».

Η αποκάλυψη για την παρακολούθηση αντιπροσωπειών της ΕΕ από το Der Spiegel στηρίχθηκε σε απόρρητα έγγραφα που είχαν περιέλθει στην κατοχή του πρώην συνεργάτη της αμερικανικής πληροφορίας πληροφοριών NSA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με έγγραφο του Σνόουντεν που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2010 και φαίνεται να έχει περιέλθει, εν μέρει τουλάχιστον, σε γνώση του Spiegel, οι αμερικανικές υπηρεσίες μπορούσαν να παρακολουθούν συνομιλές, έγγραφα σε υπολογιστές στελεχών της αντιπροσωπείας στη Ουάσιγκτον αλλά και την ηλεκτρονική τους αλληλογρααφία, καθώς είχαν εγκαταστήσει κοριούς στο κτίριο της αντιπροσωπείας και είχαν διεισδύσει στο εσωτερικό δίκτυο υπολογιστών της αντιπροσωπείας.

Επίσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, υπό παρακολούθηση ήταν η αντιπροσωπεία της ΕΕ στα Ηνωμένα ΄Εθνη.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Νέο βιβλίο από το Alterthess: Στιγμές Σαλονίκης Εαρινές

Μόνο από την μπροστινή πόρτα η επιβίβαση στα λεωφορεία από σήμερα