Αναστασιάδης: Άδικη και πικρή η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο

Άδικη και πικρή» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο κύρπιος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

«Είχα μόλις εκλεγεί, τη στιγμή που τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών διαρκούσαν επί χρόνια. Υποσχέθηκα στους ψηφοφόρους μου ότι δεν θα άγγιζα τις καταθέσεις και κατέθεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο που εκπλήρωνε τις απαιτήσεις της τρόικα. Το Eurogroup ωστόσο επέμεινε να συμμετάσχουν οι καταθέτες στο κόστος του προγράμματος βοήθειας, συνεπώς φάνηκα αναξιόπιστος έναντι των εκλογέων μου. Όμως πλέον θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κύπριος Πόεδρος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ζητά ελάφρυνση των όρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Κύπρου. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Στην επιστολή μου (σ.σ.: προς τους ευρωπαίους εταίρους) δεν ζήτησα σε κανένα σημείο επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Κατέστησα ωστόσο σαφές ότι κάποια απ’ αυτά που αποφάσισε το Eurogroup τον περασμένο Μάρτιο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία συνολικά. Και οι αντιδράσεις δεν ήταν αρνητικές. Ο πρόεδρος της ΕΕ βαν Ρομπάι μου έγραψε ότι θα επιδιώξει να συζητηθούν τα προβλήματα που έθεσα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Όπως υπογηραμμίζει στη συνέντευξη ο κ. Αναστασιάδης η Κύπρος δεν διεκδικεί προνομιακή αλλά ίση μεταχείριση, υπογραμμίζοντας ότι άλλες χώρες με προγράμματα βοήθειας όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν διευκολύνσεις. «Ορισμένοι όροι της τρόικα πνίγουν την οικονομία μας. Κι αυτό βάζει σε δοκιμασία την κυπριακή κοινωνία» τονίζει.

«Μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία δε βοηθά να προχωρήσουμε. Πρέπει ταυτόχρονα να προωθήσουμε και την ανάπτυξη. Είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα δίνεται από το Βερολίνο το μήνυμα ότι μετριάζεται η πολιτική της λιτότητας. Ο πρόεδρος Ολάντ αντιλήφθηκε ήδη από νωρίς ότι μόνο η λιτότητα βλάπτει την οικονομία» προσθέτει ο κύπριος πρόεδρος.

«Με τα μεγάλα και τα μικρά κράτη στην Ευρώπη είναι όπως σε μία οικογένεια. Κατά βάση είναι όλοι ίσοι, όμως οι γονείς θέλουν να γνωρίζουν τι κάνουν τα παιδιά με τα χρήματα που βγάζουν. Χρειαζόμαστε τη γαλλογερμανική “μηχανή”, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να δεχόμαστε κάθε πρόταση της Μέρκελ και του Ολάντ» αναφέρει.

«Χρειαζόμαστε μία μεγαλύτερη πολιτική Ένωση και περισσότερη ίση μεταχείριση των κρατών- μελών. Έχω πληγεί από τη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ έναντι της Κύπρου, όμως δε θα ξεχάσω πώς με στήριξε στον προεκλογικό μου αγώνα. Της εύχομαι να παραμείνει καγκελάριος», καταλήγει ο κ. Αναστασιάδης.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η ΕΥΠ προσπαθεί να διακόψει την σύνδεση internet στο Ραδιομέγαρο

Σόιμπλε:«Η σπίθα μπορεί να ανάψει γρήγορα»