ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΕΚΟΥΑΔΟΡ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Μια διαδικασία αλλαγής εξαιτίας του ότι είναι αδύναμη, διατρέχει τον κίνδυνο να ηττηθεί ή να ενσωματωθεί από τη δεξιά, παλιά ή νέα, εκτός και αν εγκαθιδρύσει συμμαχίες με τα οργανωμένα λαϊκά κοινωνικά τμήματα και βαθύνει στην πορεία.

Η στάση της αστυνομίας, πέρα από τα άμεσα αιτήματα, αποκαλύπτει τουλάχιστον 4 θεμελιακά ζητήματα:

1. Ενώ η κυβέρνηση έχει επιδοθεί αποκλειστικά στο να χτυπήσει και να απονομιμοποιήσει τα οργανωμένα κομμάτια όπως το ιθαγενικό κίνημα, τα συνδικάτα των εργαζομένων κ.λ.π., δεν έχει αδυνατίσει στο ελάχιστο τις δομές εξουσίας της δεξιάς, ούτε καν μέσα στους κρατικούς μηχανισμούς, πράγμα το οποίο έγινε εμφανές από την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε η δημόσια δύναμη.

2. Η κρίση που ξέσπασε σήμερα οφείλεται και στον αυταρχικό τρόπο και τη μη έναρξη διαλόγου για την ψήφιση των νόμων. Είδαμε πώς ο πρόεδρος της δημοκρατίας έβαλε βέτο σε νόμους που υπήρχε κοινή συναίνεση, αφαιρώντας οποιαδήποτε δυνατότητα για συμφωνίες.

3. Μπροστά στην κριτική και την κινητοποίηση των κοινοτήτων ενάντια στις εξορυκτικές πολυεθνικές, του πετρελαίου και του αγροεμπορίου, η κυβέρνηση, αντί να προκρίνει το διάλογο απαντά με βίαιη καταστολή, όπως έγινε στο Zamora Chinchipe.

4.Αυτό το σκηνικό ενισχύει τους συντηρητικούς κύκλους. Ήδη διάφοροι κύκλοι και πρόσωπα της γηραιάς δεξιάς θα ζητήσουν την πτώση της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση μιας πολιτικής ή στρατιωτικής δικτατορίας. Αλλά η νέα δεξιά, μέσα και έξω από την κυβέρνηση, θα χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκυρία για να δικαιολογήσει την ολοκληρωτική της συμμαχία με τα πιο αντιδραστικά τμήματα και τους επιχειρηματίες.

Το ιθαγενικό κίνημα του Εκουαδόρ, η CONAIE (Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ), με τις τοπικές συνομοσπονδίες και τις οργανώσεις βάσης του, διατρανώνει ενώπιον της κοινωνίας στο Εκουαδόρ και διεθνώς την απόρριψή του για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, και με την ίδια δύναμη απορρίπτουμε τις ενέργειες της δεξιάς που συνιστούν μια συγκαλυμένη απόπειρα πραξικοπήματος. Αντίθετα θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη δημιουργία ενός πολυεθνικού κράτους με πραγματική δημοκρατία.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές η θέση μας είναι:

Καλούμε τη βάση μας να βρίσκεται σε συναγερμό για να υπερασπιστεί την πραγματική πολυεθνική δημοκρατία απέναντι στις ενέργειες της δεξιάς.

Βαθαίνουμε την κινητοποίησή μας ενάντια στο μοντέλο εξόρυξης μεγάλης κλίμακας, την ιδιωτικοποίηση και συγκέντρωση του νερού, το ξεπούλημα του πετρελαίου.

Καλούμε και ενωνόμαστε με τα διάφορα οργανωμένα τμήματα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, που χτυπιούνται από την αυθαιρεσία της νομοθετικής διαδικασίας, ξέροντας πως τα αιτήματά τους είναι νόμιμα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει τις υποχωρήσεις απέναντι στη δεξιά. Ζητάμε να εγκαταλείψει την αυταρχική αντιμετώπιση των λαϊκών στρωμάτων, να σταματήσει να ποινικοποιεί την κοινωνική διαμαρτυρία και να διώκει τους ηγέτες των κινημάτων. Αυτή η πολιτική το μόνο που προκαλεί είναι το να ανοίγει χώρο στη δεξιά και να δημιουργεί σκηνικό αποσταθεροποίησης.

Ο καλύτερος τρόπος για την υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι η προώθηση μιας πραγματικής επανάστασης που να επιλύει τα πιο επείγοντα και δομικά ζητήματα σε όφελος της πλειοψηφίας. Σ’αυτό το δρόμο είναι απαραίτητη η πραγματική πολυεθνικότητα και η άμεση έναρξη μιας διαδικασίας αγροτικής επανάστασης και αποϊδιωτικοποίησης του νερού.

Αυτή είναι η θέση μας σ’ αυτή τη συγκυρία και σ’ αυτή την ιστορική περίοδο.

http://www.conaie.org/component/content/article/21-noticas-portal/249-llamamos-a-la-unidad-de-las-organizaciones-sociales-por-una-democracia-plurinacional-de-los-pueblos

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πολύωρη διακοπή νερού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Απολύσεις και στην ΕΒΓΑ