Ανακοίνωση Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων ΟΠΕΠ ΑΕ

Ανακοίνωση Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων ΟΠΕΠ ΑΕ

Αθήνα, 8.9.2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 στις 20:00 το βράδυ συναντήθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Π.Ε.Π. με τη Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟΤ. κα Λίνα Μενδώνη, παρουσία των κ.κ. Αντωνίου και Κοντογιώργη, συμβούλων του ΥΠ.ΠΟΤ. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου κ. Περπατάρης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Τ.Α.Π.Α. κ. Σταθουλόπουλος.

Κατ’αρχήν η κα Μενδώνη μας ενημέρωσε για την ειλημμένη Κυβερνητική Απόφαση περί κατάργησης του Ο.Π.Ε.Π. δηλώνοντας ότι θα εγκατασταθούν εξωτερικοί εκκαθαριστές. Μάλιστα, τόνισε ότι η Απόφαση αυτή ήταν γνωστή εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, πράγμα για το οποίο ήταν ενήμερη τόσο η προηγούμενη (Γιάνναρης-Σγούρος), όσο και η υπάρχουσα Διοίκηση του Οργανισμού (Τσίτος-Μπαλαφούτας).

Στη συνέχεια μας μετέφερε με απόλυτη γαλήνη και ευχαρίστηση τη σκληρή και ανάλγητη απόφαση της Κυβέρνησης περί μη ανανέωσης των συμβάσεών μας άμα τη λήξη τους, με την αιτιολογία ότι υπαγόμαστε στο Νόμο Ραγκούση.

Κατόπιν αυτών προέβη σε απαράδεκτη και αναίτια επίθεση κατά του συνόλου των εργαζομένων στον Ο.Π.Ε.Π. υπονοώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι έχουν κι αυτοί ευθύνη για την κακοδιαχείριση και την εικόνα που έχει δημιουργηθεί για τον Οργανισμό. Το μόνο που δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να κάνει είναι να συνεργαστεί με το ΥΠ.ΕΣ. προκειμένου, στις επικείμενες εποχιακές προσλήψεις στο Τ.Α.Π.Α. να υπάρξει κάποια μοριοδότηση, εντός βεβαίως ενός ευρύτερου πλαισίου. Αλλά και αυτό θεωρεί ότι είναι ένα αρκετά δύσκολο αίτημα…

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέβη σε ένα παραλήρημα δυσφήμισης των πωλητηρίων του Ο.Π.Ε.Π. λέγοντας ότι έχει στη διάθεσή της αρκετές επιστολές πελατών για την κακή εικόνα αυτών. Στο σημείο αυτό έκπληκτα όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων καθώς και ο νομικός μας σύμβουλος και ο Πρόεδρος Εργαζομένων στο Τ.Α.Π.Α. ακούσαμε την κα Μενδώνη να λέει ότι ανάμεσα στη νομιμότητα και τη λειτουργία των πωλητηρίων προτιμάει τη νομιμότητα δηλαδή να παραμείνουν κλειστά τα πωλητήρια από 1η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα τη δυσφήμιση της χώρας διεθνώς.

Κατόπιν τούτων ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των μελών του Συλλόγου για τα κάτωθι:

1. Για το θέμα της υπαγωγής μας στο Νόμο Ραγκούση και τη μη δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων, της αναφέρθηκε εύστοχα το γεγονός της παράτασης συμβάσεων υπαλλήλων του Ν.Μ.Α. από τον Απρίλιο έως το Σεπτέμβριο 2010 με απλή απόφαση Δ.Σ. του Ο.Π.Ε.Π., γεγονός για το οποίο είπε ότι η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. δεν γνώριζε ή δεν «συνειδητοποίησε».

2. Αναφορικά με την «κάκιστη εικόνα» των πωλητηρίων είναι γνωστό ότι με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων η εικόνα των πωλητήριων άλλαξε άρδην και εντός πλαισίου σύγχρονης εμπορικής διαχείρισης-marketing, απέφεραν το μέγιστο δυνατό τζίρο που θα μπορούσαν στο πλαίσιο λειτουργίας τους ως εταιρεία του Δημοσίου.

3. Σε επισήμανση του κ. Σταθουλόπουλου ότι οι εργαζόμενοι του Ο.Π.Ε.Π. είναι απολύτως αναγκαίοι στο Τ.Α.Π.Α. καθώς δεν δύνανται οι ίδιοι να λειτουργήσουν τα ήδη υπάρχοντα δικά τους πωλητήρια λόγω έλλειψης προσωπικού και επικείμενων συνταξιοδοτήσεων, η Γενική Γραμματέας υπονόησε ότι έρχεται και η σειρά του Τ.Α.Π.Α. προς κατάργηση και αναδιαμόρφωση δεδομένου ότι κυοφορείται η δημιουργία τρίτου φορέα.

4. Όσον αφορά στα ψηφιακά προγράμματα δήλωσε ότι κάποιοι θα έπρεπε να μπουν φυλακή και σε ερώτησή μας γιατί δεν ορίστηκε ποτέ εισαγγελέας για έλεγχο δήλωσε ότι θα γίνει κι αυτό εν ευθέτω χρόνω, δηλαδή άμα την κατάργηση του ΟΠΕΠ!!!;

5. Σε ερώτηση για την τύχη του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος του Οργανισμού από εποχής Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (συλλογές F.Boissonnas, Hellaffi, Periplus, Διαπολιτισμοί, Άδολη Ματιά) είπε ότι δεν γνωρίζει ακριβώς ακόμη που θα καταλήξει αλλά θα ξεκαθαριστεί εν ευθέτω χρόνω (και αυτό) με υπουργικές αποφάσεις.

6. Σε άλλο ερώτημα για το εμφανές έλλειμμα γενικότερης πολιτιστικής διαχείρισης που θα προκύψει από την κατάργηση του Οργανισμού απάντησε ότι τη λυπεί πολύ το γεγονός και άφησε να εννοηθεί ότι όντως δεν υπάρχει ούτε πολιτιστική πολιτική ούτε πολιτιστική διαχείριση στο ΥΠ.ΠΟ.Τ. καθώς οι επείγουσες προτεραιότητες είναι άλλες. Σημειώνουμε ότι στο δυναμικό των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου στην κατηγορία Πολιτιστικής Διαχείρισης εντάσσονται μόνο δύο φορείς, ένας εκ των οποίων είναι ο καταργούμενος Ο.Π.Ε.Π.

Ο Σύλλογος έθεσε για άλλη μια φορά υπ’ όψιν της Γενικής Γραμματέως το θέμα της επίλυσης του εργασιακού μας προβλήματος προτείνοντάς της μάλιστα και εναλλακτικές λύσεις:

1. Παράταση συμβάσεων με απλή απόφαση Δ.Σ. Ο.Π.Ε.Π. δεδομένου ότι και ο Σύλλογος και η Νομική Υπηρεσία του Οργανισμού θεωρούμε ότι δεν υπαγόμαστε στο Νόμο Ραγκούση και εξαιρούμαστε από όλες τις σχετικές διατάξεις.

2. Να ενταχθούμε κι εμείς στη ρύθμιση του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου του ΥΠ.ΠΟ.Τ. στη διάταξη που αναφέρεται στους 68 υπαλλήλους της Γ.Γ.Α. των οποίων η σύμβαση παρατείνεται μέχρι 31/12/2010.

3. Από τη στιγμή που οι αρμοδιότητες του Ο.Π.Ε.Π. μεταφέρονται στο Τ.Α.Π.Α . με νομοθετική ρύθμιση να απορροφηθούμε στον οικείο φορέα.

Και στις τρεις παραπάνω προτάσεις τόσο η Γενική Γραμματέας όσοι και οι νομικοί σύμβουλοι του Υπουργού ήταν κάθετα αντίθετοι και αρνητικοί στην οποιαδήποτε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Συνάδελφοι,

όπως αντιλαμβάνεστε από όλα τα παραπάνω , πρόκειται για μια άτεγκτη, ανάλγητη και απαράδεκτη Κυβερνητική Απόφαση η οποία προκαλεί σε όλους μας οργή, αγανάκτηση και βαθιά απογοήτευση δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια με ζήλο, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα υπηρετήσαμε αυτόν τον Οργανισμό αλλά και το ίδιο το Υπουργείο και δηλώνουμε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και θα προβούμε σε όλες τις συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας. Ο αγώνας μας θα είναι δύσκολος και μακρύς σε διάρκεια αλλά τον οφείλουμε απέναντι στους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας. Η «σοσιαλιστική» Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πολύ γρήγορα θα αντιληφθεί ότι η θεοποίηση του Μνημονίου και οι αντεργατικές επιλογές της βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την κοινωνία.

Ο Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

Χρήστος Ευσταθίου Γιώργος Κελλάρης
http://www.ergazomenoi-opep.blogspot.com/

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

«Όχι» του προεδρείου του ΔΣΘ στην πρόσκληση για την ομιλία Παπανδρέου

Εμπρησμός της εφορίας στα Εξάρχεια