Ανακοινώσεις των εργαζομένων για τις νέες απολύσεις στο ΔΟΛ

Η Εργασιακή Επιτροπή των εργαζομένων του ομίλου ΔΟΛ καλεί σήμερα Τρίτη σε Γενική Συνέλευση με θέμα τις εξαγγελίες της εργοδοσίας για νέες απολύσεις και αναδιαρθρώσεις. Στην ανακοίνωσή της καταγγέλει και τη στάση της κυβέρνησης, η οποία καλύπτει τον Οργανισμό σε σχέση με το κλείσιμο των Ελληνικών Γραμμάτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε νέες απολύσεις.
Παράλληλα, ανακοίνωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στα Ελληνικά Γράμματα εξέδωσε και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου.Ολόκληρες οι ανακοινώσεις:

Ανακοίνωση της Εργασιακής επιτροπής των εργαζομένων του ομίλου ΔΟΛ

Συνάδελφοι (-σες),
Σήμερα, Τρίτη, 21/9/2010, στις 4.00 μ.μ., οργανώνεται Γενική Συνέλευση όλων των εργαζομένων στον ΔΟΛ, με θέμα τις εξαγγελίες της εταιρείας για αναδιαρθρώσεις και μαζικές απολύσεις.
Η Συνέλευση δεν πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του κτιρίου, γιατί η διεύθυνση του ομίλου μας ανακοίνωσε ότι το αμφιθέατρο δεν είναι «διαθέσιμο». Κατά συνέπεια, έστω και σε πιο δύσκολες συνθήκες, η Συνέλευση θα γίνει στην είσοδο του κτιρίου, επί του πεζοδρομίου της Μιχαλακοπούλου 80.
Όλοι ξέρουμε ότι η στιγμή είναι κρίσιμη, ειδικότερα για τον όμιλό μας (και όχι μόνο ούτε μόνο για τα ΜΜΕ). Οι επιχειρήσεις γενικά, και η δική μας ειδικότερα, θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους (τις «ζημιές» τους) πάνω μας και με την πιο βάναυση μορφή, την απόλυση (που συχνά αποτελεί -όπως το ανέλυσε την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ- μορφή δολοφονίας). Ο ΔΟΛ ήδη αποφάσισε να πετάξει στο δρόμο τους 94 εργαζόμενους των Ελληνικών Γραμμάτων και ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μαζικές απολύσεις και στον μητρικό όμιλο.
Ο εκβιασμός που επιχειρεί να περάσει η εταιρεία, ότι δηλαδή ή θα τα κλείσω και θα σας διώξω όλους ή ας θυσιάσουμε αρκετούς προκειμένου να διασωθούν άλλοι, δεν είναι μόνο ηθικά ή κοινωνικά ανάλγητη αλλά και οικονομικά ανόητη. Γιατί:
• Πρώτον, αν δεχτούμε τις μαζικές απολύσεις, ως λογική, αυτό σημαίνει ότι θα ενισχύσουμε την κατηφόρα της ύφεσης και το επόμενο κύμα απολύσεων θα πλησιάσει ακόμα γρηγορότερα!
• Δεύτερον, η παραγωγή, ακόμα και η ενημέρωση, δεν πέφτει από τον ουρανό, χρειάζεται ανθρώπους για να την κάνουν και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι απλώς «κόστος». Έτσι, αν η εταιρεία προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις που λέει, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει ένα σχέδιο αναπλήρωσης της δουλειάς των απολυμένων χωρίς να το λέει (είτε προγραμματίζει να τις δώσει εργολαβικά σε εταιρείες, είτε έχει σκοπό απλώς να προσλάβει νέους ανειδίκευτους ή και παλαιότερους με μπλοκάκια, κλπ.).
• Τρίτον, όπως δεν μοιράστηκαν μαζί μας τα κέρδη τους επί τόσα χρόνια, για αυτό και τώρα υποχρεούνται να αναλάβουν και τις προσωρινές τους ζημιές: άλλωστε οι «ζημιές» αυτές είναι μάλλον μόνο για τους εργαζόμενους, αφού εν μέσω υποτιθέμενης κρίσης, η εταιρεία εξακολουθεί και προσλαμβάνει στελέχη και εξακολουθεί να τροφοδοτεί τα golden boys της. Αν ήθελε πραγματικά εξοικονομήσεις θα έπρεπε να ξεκινήσει από το κεφάλι και όχι από τα πόδια!
• Τέταρτον, όπως όλοι ξέρουν, πάντα οι λύσεις, οι ιδέες, οι προτάσεις είναι πολλές, φτάνει να θέλεις να τις εξετάσεις. Ωστόσο, η εταιρεία καμία συζήτηση δεν είναι διατεθειμένη ως τώρα να κάνει, μόνο το «αποφασίζομε και διατάσσομε» ξέρει.
Για όλους αυτούς τους λόγους, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να διακηρύξουμε ομόφωνα στην εταιρεία ότι η κατηφόρα που θέλει να μας σπρώξει δεν είναι λύση. Δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα με απολύσεις εργαζομένων.
Με όπλο την αλληλεγγύη είμαστε αποφασισμένοι και έτοιμοι για αγώνα διαρκείας, απευθυνόμενοι για συμπαράσταση σ’ όλη την κοινωνική πλειοψηφία, που ήδη στέκεται στο πλευρό μας, αλλά και στα κόμματα, φορείς, πνευματικό κόσμο, κ.τ.λ.

Η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ

_______________________________________________________________

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα «Ελληνικά Γράμματα» από την Ένωση Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου

Aθήνα, 20 Σεπτεμβρίου 2010
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα «Ελληνικά Γράμματα»

Εν μέσω έντονων φημών για μεγάλης έκτασης εκκαθάριση (βλ. απολύσεις) στο διοικητικό προσωπικό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, η εταιρεία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας, με αποτέλεσμα 100 περίπου εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.
Είναι περισσότερο από προφανές ότι για ακόμη μία φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν την κρίση, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση από κοινού με την εργοδοσία έχουν αποφασίσει να μην αφήσουν όρθιο κανένα δικαίωμα και να μεταμορφώσουν πλήρως το εργασιακό τοπίο: με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, Αυτός είναι ο λόγος που οι εργοδότες απολύουν, καταργούν τις συμβάσεις, μειώνουν μισθούς, κλείνουν επιχειρήσεις… Αφού επί χρόνια δημιούργησαν πλούτη από τη δουλειά των εργαζομένων τους, τώρα τους πετάνε σαν στυμμένες λεμονόκουπες, αφού πλέον τους είναι βάρος.
Το λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα» κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
Η ΕΣΠΗΤ:
• στηρίζει τους εργαζόμενους στον ΔΟΛ, συναδέλφους στα «Ελληνικά Γράμματα»
• απαιτεί την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στον ΔΟΛ και το σταμάτημα κάθε σκέψης για μαζικές εκκαθαρίσεις.
Αλλιώς θα βρουν απέναντί τους το κοινό μέτωπο των εργαζομένων, και στον ΔΟΛ, και οπουδήποτε αλλού οι εκδότες επιχειρούν να εφαρμόσουν τα βάρβαρα και αντικοινωνικά σχέδιά τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Άμεση απόσυρση του ν/σχ για τις οδικές μεταφορές ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στάσεις εργασίας των σιδηροδρομικών