in

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε

Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε

“Τους τελευταίους μήνες δεν σταματήσαμε στιγμή να δίνουμε μικρές και μεγάλες μάχες. Κερδίσαμε πολλές από αυτές. Με πείσμα και αποφασιστικότητα αγωνιζόμαστε να διεκδικήσουμε το δίκιο του Ελληνικού λαού”. Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη των εργασιών της πανελλαδικής σύσκεψης της κόμματος.

“Ματώσαμε με μοναδικό στόχο και σκοπό να διεκδικήσουμε το δικαίωμα ενός ολόκληρου λαού στην ελπίδα, το δικαίωμα της νέας γενιάς αυτού του τόπου να ονειρευτεί ένα καλύτερο αύριο, το δικαίωμα των εργαζόμενων και των ανέργων για ζωή, για δημιουργία, το δικαίωμα των ηλικιωμένων, των απόμαχων του μόχθου για αξιοπρέπεια. Δώσαμε μάχες σε αντίξοες συνθήκες. Παλέψαμε, όχι μόνο με το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής,  αλλά με θεριά μέσα και έξω από τη χώρα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην αντιπολίτευση τόνισε  κατά την ομιλία του: “Δε μετανιώνουμε ούτε γιατί πολεμήσαμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ούτε γιατί επιλέξαμε να αποφύγουμε τη καταστροφή. Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Για κάθε σπιθαμή που κερδίσαμε στο έδαφος της διαπραγμάτευσης. Και σήμερα είμαστε πάλι εδώ με τις αμιχές του πολεμιστή που δε παραδόθηκε αλλά έδωσε τη μάχη μέχρι τέλους. Αλλά και με την αποφασιστικότητα και τη συσσωρευμένη πείρα για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Και είμαστε ξανά στην αρχή μιας καινούργιας αποφασιστικής για το αύριο εκλογικής μάχης”.

“Μιας εκλογικής μάχης στην οποία θα κριθεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού και της κοινωνικής πλειοψηφίας να συνεχίσει να αγωνίζεται, να συνεχίσει να ελπίζει. Θα μπορούσαμε, ίσως, να επιλέξουμε να δραπετεύσουμε από την αλήθεια. Δεν το πράξαμε. Είμαστε εδώ, αντιμέτωποι με τη πραγματικότητα αλλά και με τις δικές μας αδυναμίες. Να ανοίξουμε δρόμους προχωρώντας μπροστά, εκεί που δρόμος δεν υπάρχει” τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την εκλογική μάχη της 20ης Σεπτέμβρη.

“Η αριστερά, όμως, και δεν είναι τυχαίο, έπαιρνε πάντα το τιμόνι στο δύσκολο το δρόμο. Και όταν τραβούσε μπροστά έβρισκε το δρόμο. Τραβώντας μπροστά, θα κάνεις και λάθη και συμβιβασμούς και αναδιπλώσεις” συνέχισε.

Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κόμματος ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά: “Αν είναι να σταθούμε όρθιοι, μόνο ενωμένοι, αποφασισμένοι, πειθαρχημένοι, με ξεκάθαρη αντίληψη των συσχετισμών, με σχέδιο, ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες, σοβαρότητα, και σταθερότητα, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μόνο κρατώντας και υπερασπιζόμενοι την αριστερή, ριζοσπαστική μας ταυτότητα. Μόνο αν αφουγκραστούμε την αγωνία της κοινωνικής πλειοψηφίας που θέλουμε και επιδιώκουμε να εκπροσωπούμε. Και προχωρώντας μαζί με όλους όσους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της απάτης και της διαπλοκής δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επιστρέψει”.

Υπερασπιζόμενος τα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησης του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι “Όλο αυτό το διάστημα από το Γενάρη ως σήμερα, είναι για όλους μας, σα να πέρασαν χρόνια πολλά μέσα σε λίγους μήνες. Παλέψαμε, μάθαμε, γίναμε πιο έμπειροι, δώσαμε με επιτυχία ή με λιγότερη επιτυχία, αλλά με όλες μας τις δυνάμεις, μάχες σκληρές. Σε ένα πόλεμο δύσκολο, πολύπλοκο, με αντιπάλους που διαθέτουν απεριόριστα μέσα οικονομικής ασφυξίας, εκφοβισμού, προπαγάνδας, προβοκάτσιας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάναμε και λάθη”.

“Καταφέραμε όμως παρά τις δυσκολίες, να δώσουμε ένα δείγμα γραφής που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει, ή πολύ περισσότερο να σβήσει. Και στο εσωτερικό, και στη δύσκολη αναμέτρηση με τους δανειστές που ονομάστηκε διαπραγμάτευση” συνέχισε.

“Δεν θα σταθώ πολύ σε όλα αυτά. Όλοι τα ξέρετε και ο καθένας έχει άποψη. Να θυμίσω μόνο ότι όλες, μα όλες, οι παρεμβάσεις και οι νομοθετικές μας πρωτοβουλίες, συχνά σε σύγκρουση με τους δανειστές, είχαν φιλολαϊκό και προοδευτικό πρόσημο. Και είναι όλα αυτά που θέλει να ξηλώσει η Νέα Δημοκρατία. Όπως δεν είναι εύκολες και δεδομένες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχουμε μπροστά μας” τόνισε ο κ. Τσίπρας εκτοξεύοντας βέλη προς τη Νέα Δημοκρατία.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ” Όλοι μας πρέπει να πάρουμε θέση στη μάχη. Όλοι όσοι κατανοούν ότι η ισχυρή λαϊκή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αυτές είναι η μεγάλη ευκαιρία όχι για μας, αλλά για την Ελλάδα. Όλοι όσοι καταλαβαίνουν ότι ο πόλεμος που μόλις άρχισε έχει να κάνει όχι με το αύριο της Αριστεράς, ή κάποιων προσώπων, αλλά με το αύριο του κόσμου της μισθωτής εργασίας και όλων των πληττόμενων κοινωνικών τάξεων”.  

Για το δημοψήφισμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ήταν” η κορυφαία στιγμή της σύγκρουσής, το δημοψήφισμα κόντρα σε σε όλο το συνασπισμένο εναντίον μας πολιτικό σύστημα, ήταν μια κορυφαία στιγμή ανάτασης που θα μείνει στην ιστορία. Και το μεγάλο ρεύμα του Όχι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το αφήσουμε ούτε στους νεκροθάφτες του, ούτε στους αυτοδιορισμένους αντιπροσώπους του. Δικό μας πρωτίστως είναι το Όχι. Εμείς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι που άνοιξε διάπλατα και με τεράστιο ρίσκο την πόρτα για να περάσει η λαϊκή βούληση με το δημοψήφισμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι εμείς, στηρίξαμε το Όχι και παλέψαμε γι’ αυτό, όταν όλες οι δυνάμεις της αντιδραστικής παλινόρθωσης βυσσοδομούσαν και τρομοκρατούσαν, χέρι με χέρι με τους πιο σκληρούς από τους δανειστές.   Αυτό το Όχι δεν θα το χαρίζουμε σε κανέναν. Ανήκει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση που του έδωσε την ευκαιρία να το εκφράσει. Και το στήριξε ως το τέλος”.

Με το βλέμμα στην Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Α. Τσίπρας τόνισε κατά την ομιλία του ότι “Το ΟΧΙ δεν ήταν, ΝΑΙ στη δραχμή, όπως ισχυρίζονται τώρα ορισμένοι πραγματοποιώντας απίστευτη λαθροχειρία, αφού κανένας τους τότε δεν τόλμησε να το ισχυριστεί. Αντίθετα εγώ ζήτησα το όχι για να φέρω καλύτερη συμφωνία από αυτή που μας πρότειαν. Ήταν Όχι στο παλιό και μισητό πολιτικό σύστημα.   Ήταν Όχι στη διαπλοκή, στη διαφθορά, στην αναξιοκρατία. Ήταν Όχι στην εξάρτηση, στην επιτροπεία, στον περιορισμό  της εθνικής κυριαρχίας, στην υποτίμηση της λαϊκής κυριαρχίας”.

Για την κρίσιμη μάχη των εκλογών και την κυβέρνηση που θα προκύψει ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι “Μπροστά μας είναι, επίσης, ζητήματα που άνοιξαν και έμειναν ανοιχτά με σκληρό αγώνα. Ποιον αλήθεια θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός να διαπραγματευτεί αυτά τα μεγάλα ζητήματα; Εκείνους που θεωρούσαν τα μνημόνια κτήμα και προνόμιό τους και υποστήριζαν ότι αν δεν τα επέβαλαν οι δανειστές έπρεπε να τα επιβάλουμε μόνοι μας; Εκείνους που δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καθίζηση της οικονομίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη, πολλαπλασίασαν το χρέος υποστηρίζοντας ότι είναι βιώσιμο, και τελικώς μας κληροδότησαν μια Ελλάδα γονατισμένη κάτω από το βάρος του χρέους και των δεσμεύσεων που ανέλαβαν για λογαριασμό όλων μας; Ή εκείνους που έδωσαν σκληρή μάχη, πήραν ρίσκα, οδήγησαν τη διαπραγμάτευση στα όριά της, έβγαλαν το λαό στο προσκήνιο με το δημοψήφισμα και απέδειξαν, αν μη τι άλλο, ότι διαθέτουν τη θέληση και το θάρρος να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα;” διερωτήθηκε.

“Γιατί αυτό είναι το δίλλημα της κάλπης στις 20 του Σεπτέμβρη. Αυτός είναι ο στόχος της ΝΔ, του Μειμαράκη και του παλιού προσωπικού. Να γίνει η αριστερή παρένθεση, και μετά να απελευθερώσουν τις απολύσεις του ιδιωτικού τομέα, να κάνουν κι άλλες στο δημόσιο, να θάψουν το θέμα του χρέους, να δώσουν βορά την πρώτη κατοικία στα κερδοσκοπικά κεφάλαια. Να εφαρμόσουν όσα δεν μπόρεσαν οι δανειστές να περάσουν στη διαπραγμάτευση” συνέχισε.

Για την εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος του κόμματος σημείωσε “Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν με τον πιο έντονο τρόπο τα λάθη και τις αδυναμίες μας και έβαλαν μπροστά σε όλους μας το καθήκον να προβληματιστούμε και να συζητήσουμε τι κόμμα θέλουμε, χρειάζεται, είναι αναγκαίο, στις σημερινές συνθήκες”, ενώ απευθυνόμενος σε φίλους και συντρόφους, αλλά και σε παλιούς και νέους αντιπάλους σημείωσε ότι ” Δεν πρόκειται να αλλάξουμε ούτε ένα γιώτα από τις αξίες και τις ιδέες μας. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα μας για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη,  εθνική κυριαρχία”. 

“Η  αφοσίωση στα συμφέροντα και στην απελευθέρωση όσων υποφέρουν στο ζυγό της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, θα παραμείνει σε όλες τις συνθήκες η συνθήκη της ύπαρξης και της δράσης μας. Η ζωή και η πολιτική απαιτούν συχνά ελιγμούς, υποχωρήσεις, συμβιβασμούς, που μόνο ένας ανόητος δεν κατανοεί τη σημασία τους” συνέχισε.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “Αριστερό εμείς εμφύλιο δεν πρόκειται να ανοίξουμε. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να ανοίξουμε. Γιατί ο αντίπαλος ήταν και παραμένει το παλιό καθεστώς και το παλιό σύστημα εξουσίας που σηκώνουν κεφάλι”.

Κλείνωντας ο Α. Τσίπρας δήλωσε: “Είμαστε παρόντες, όρθιοι, συνεχίζουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Ζητάμε ισχυρή εντολή να συνεχίσουμε αυτό που μόλις αρχίσαμε. Και σαν μέλη του κόμματος ζητάμε ο ένας από τον άλλο το αυτονόητο: Να μείνουμε στη θέση που μας έταξε η περίσταση με γνώση και επίγνωση, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα,  με τόλμη και αρετή απέναντι σε όσους θέλουν να μας σπρώξουν στην ήττα, ή στο βάλτο. Και να ανοιχτούμε χωρίς κανένα φόβο και κανένα δισταγμό στην κοινωνία που μας περιμένει. Γιατί εκεί σύντροφοι, στην κοινωνία που αγωνιά, αμφιβάλλει, αναρωτιέται, περιμένει, ελπίζει, θα κριθούμε όλοι κατά τα λόγια και κυρίως κατά τα έργα μας…. Θα νικήσουμε. Όχι για να επιβιώσει το κόμμα μας. Για να ζήσει ο λαός. Να είστε σίγουροι για αυτό”.

Photo Credit: Nick Paleologos / SOOC

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Γ. Βαρουφάκης: Οδυσσέας ή Βελλερεφόντης; Του Απόστολου Λυκεσά

Συνεδριάζει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας