Αιτία πολέμου η εντολή Μανιτάκη για απολύσεις

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προχωρά στην εφαρμογή του νόμου για τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, παρά την άρνηση ορισμένων διευθύνσεων προσωπικού να αποστείλουν τα στοιχεία των υπαλλήλων που υπόκεινται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το υπουργείο από το βράδυ της Δευτέρας αντλεί τα στοιχεία των υπαλλήλων από τη βάση δεδομένων της απογραφής, και θέτει σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους του διοικητικού κλάδου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. 

Η επιλογή γίνεται βάσει της εξέτασης των αριθμητικών φίλτρων, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης των ποιοτικών κριτηρίων, εξαιτίας της άρνησης για την αποστολή των σχετικών αρχείων.
 
Ήδη έχουν λάβει ειδοποίηση ότι βρίσκονται πλέον σε καθεστώς διαθεσιμότητα 800 άτομα που πλέον σύμφωνα με το νόμο, οι υπάλληλοι που θα υπαχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα λαμβάνουν το 75% του συνόλου των αποδοχών τους.
 
Επιπλέον, εντός των επομένων ημερών θα προκηρυχθούν οι πρώτες 500 θέσεις διοικητικού προσωπικού σε υπηρεσίες που εμφανίζουν ελλείψεις στο υπαλληλικό τους δυναμικό, οι οποίες θα καλυφθούν από τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
 
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής, το πρωί της Τετάρτης, ενώ διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον του υπουργείου και της κυβέρνησης ότι υπηρετούν κατά γράμμα τις επιταγές της τρόικα.
 
Τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης αποφάσισε και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ), την Παρασκευή, στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για τις απολύσεις και τους όρους της διαθεσιμότητας, καθώς και να συζητηθεί το θέμα των προσεχών κινητοποιήσεων και δράσεων. 
 
Στην εφαρμογή του νόμου της διαθεσιμότητας, και κυρίως στο σύνολο των ρυθμίσεων που περιορίζουν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντιδρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσει στις 11 το πρωί της Τετάρτης, στο Σύνταγμα.
 
Στον αντίποδα των εξελίξεων, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει την οικονομική ενίσχυση των δήμων και την εσωτερική τους αναδιάρθρωση με αξιολόγηση και όχι διαθεσιμότητα, προτάσεις που θα θέσει υπόψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης.
 
Πανεπιστήμια, δήμοι και οργανισμοί βρίσκονται στο κόκκινο και οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για έναρξη ενός πολέμου χωρίς τέλος. Ο κ.Μανιτάκης βρίσκεται στο στόχαστρο των εργαζομένων, ενώ ακόμη και οι υπάλληλοι που δεν εμπίπτουν στο νόμο για τη διαθεσιμότητα, δηλώνουν έτοιμοι να στηρίξουν τους συναδέλφους τους και να βάλουν επ’ αόριστον λουκέτο στις υπηρεσίες.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Μέχρι και 37% οι αυξήσεις στη ΔΕΗ

ΠΟΕ-ΟΤΑ: Νέα 48ωρη απεργία