Αίγυπτος: «Όχι» σε στρατιωτικό πραξικόπημα

Ενώ εκατομμύρια αιγύπτιοι πολίτες βρίσκονται και την Τρίτη στους δρόμους, στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η χώρα, ο πρωθυπουργός Μόρσι έχει απορρίψει το τελεσίγραφο του στρατού για παραίτησή του, ο στρατός δηλώνει πως είναι έτοιμος να επέμβει προς προστασία των διαδηλωτών, αλλά οι ίδιοι διαδηλωτές δεν επιθυμούν καμία από τος δύο “λύσεις”.

Τόσο το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας (NSF), όσο και το Κίνημα Τάμαροντ, σε ανακοινώσεις τους τονίζουν πως δεν επιθυμούν στρατιωτικό πραξικόπημα.

“Εμείς δεν υποστηρίζουμε κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, κύριος συνασπισμός της αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει ότι “εμπιστεύεται το στρατό όσον αφορά τη δήλωσή του ότι οι στρατιωτικοί δε θέλουν να εμπλακούν με την πολιτική”, ενώ αναφέρουν πως το τελεσίγραφο που έθεσε ο στρατός στον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για την “ικανοποίηση των αιτημάτων του λαού” δε σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί θέλουν να διαδραματίσουν έναν πολιτικό ρόλο.

Το Κίνημα Τάμαροντ, απαντώντας στην ανακοίνωση του στρατού, σημειώνει: “Δεν δεχόμαστε να διαπραγματευτούμε με το καθεστώς, ο Μόρσι πρέπει να παραιτηθεί αμέσως, δεν δεχόμαστε να αναλάβει ο στρατός τη τύχη της χώρας, Λαέ της Αιγύπτου μείνε στους δρόμους επαναστατημένος, στα χέρια σου πάρε όλες τις εξουσίες”.

Από την πλευρά του στρατού, σύμφωνα με το Reuters, στρατιωτικές πηγές ανωνύμως δηλώνουν την Τρίτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να παρέμβουν στους δρόμους του Καΐρου και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, εφόσον χρειαστεί για να αποσοβηθούν συγκρούσεις ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις και πως υπάρχει προσχέδιο οδικού χάρτη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη διάλυση του κοινοβουλίου, όπου κυριαρχούν οι ισλαμιστές, και την προσωρινή αναστολή του νέου Συντάγματος, σε περίπτωση που οι επαφές με τον ισλαμιστή προέδρο Μοχάμεντ Μόρσι αποτύχουν.

Σύμφωνα με τις πηγές, δυνάμεις ταχείας αντίδρασης είναι έτοιμες από την περασμένη Παρασκευή να κινηθούν γρήγορα για να προστατεύσουν τους διαδηλωτές από επίθεση. Το αιγυπτιακό πρακτορείο ΜΕΝΑ και δικαστικές πηγές ανέφεραν την Τρίτη, πως το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε τη δικαστική απόφαση που διέτασσε την απομάκρυνση του Ταλαάτ Αμπντάλα και τον επαναδιορισμό του προκατόχου του. Ο διορισμός του Αμπντάλα από τον Μόρσι είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην προηγούμενη «αναμέτρηση» του προέδρου με την αντιπολίτευση.

Πηγή: enet.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Πανελλαδικές: Ηλεκτρονική υποβολή μηχανογραφικών έως τις 12 Ιουλίου

Άρχισε η μετακόμιση του ΠΑΣΟΚ