in

Αεροδρόμια: Ιδιωτικοποίηση-δώρο σε γερμανική ΔΕΚΟ

Αεροδρόμια: Ιδιωτικοποίηση-δώρο σε γερμανική ΔΕΚΟ

Μία ακόμη τρύπα στο νερό πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση παραχωρώντας 14 αεροδρόμια της χώρας στην γερμανική FRAPORΤ και τον επιχειρηματία Κοπελούζο στον οποίο ανήκει ένα μικρό ποσοστό των μετοχών της. Η διαδικασία που γίνεται μέσω ΤΑΙΠΕΔ χαρίζει στους τυχερούς επενδυτές περίπου 10 δισ. ζημιώνει το Δημόσιο ανεπανόρθωτα, γκετοποιεί τον τουρισμό στην Ελλάδα και φυσικά θα επιβαρύνει τους επιβάτες των πόλεων μεταξύ αυτών και της Θεσσαλονίκης καθώς οι τιμές των εισιτηρίων πρόκειται να ανέβουν στα ύψη.

Σήμερα το σωματείο των εργαζομένων στο αεροδρόμιο Μακεδονία παραχώρησε συνέντευξη τύπου αναφέροντας τις ζημίες και τις απώλειες για την κοινωνία που συνεπάγεται η παραχώρηση, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των αεροδορμίων για 40 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για ακόμη 10.

Οι επενδυτές διαμηνύουν ότι σε βάθος τετραετίας θα δώσουν 1,2 δις και για τα 14 αεροδρόμια την στιγμή που τα έσοδά τους θα είναι 250 εκατ. ευρώ το χρόνο. Μάλιστα όπως λένε οι εργαζόμενοι τα έσοδα του Δημοσίου στο ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της παραχώρησης θα είναι σε βάθος 40 χρόνων μόνο 4 δισ.ενώ αν τα αεροδρόμια έμεναν στα χέρια του Δημοσίου τα έσοδα χωρίς τις επενδύσεις θα ανέρχονταν σε 13 δισ. Περίπου 10 δισ. χαρίζονται έτσι στο Γερμανικό Δημόσιο μιας και η Fraport αποτελεί γερμανική ΔΕΚΟ (η διοίκησή της ελεγχέται ως επί το πλείστον από το Γερμανικό Δημόσιο)

Στα ψιλά γράμματα της σύμβασης προβλέπεται ακόμη για τα πρώτα τέσσερα χρόνια που θα είναι η περίοδος των έργων αναβάθμισης θα επιβάλλεται κεφαλικός φόρος ανά επιβάτη 14,5 ευρώ και μετά την ολοκλήρωση των έργων, ο φόρος αυτός θα μονιμοποιηθεί και μάλιστα θα αυξηθεί στα 26.5 ευρώ. Αυτό όπως είναι προφανές θα προκαλέσει αύξηση των τιμών των εισιτηρίων που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 100 ευρώ για πτήσεις aller retour. Αύξηση θα παρουσιάσουν και τα τέλη προσγείωσης εξέλιξη που θα αποθαρρύνθει τις περισσότερες εταιρείες. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο αερολιμένας του Μακεδονία δίνεται δωρεάν στις εταιρείες οι οποίες στο ενδεχόμενο επιβολής τέλους προσέγγισης θα αποχωρήσουν, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των εργαζομένων. Άγνωστη είναι η τύχη των επενδύσεων κατασκευής εμπορικού και επιβατικού σταθμού που βρίσκεται στο masterplan ύψους 800 εκατ. Ευρώ. Τα έργα αυτά είτε δεν θα γίνουν καθόλου είτε αν γίνουν με λεφτά του Δημοσίου θα δοθούν προίκα στους ιδιώτες.

Γκετοποίηση του τουρισμού

“Το θέμα της πώλησης δεν έχει ανοίξει ούτε στις παραμεθώριες περιοχές της αλλά ούτε στην Θεσσαλονίκη” τόνισε ο Β. Αλεβιζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας προσθέτοντας πως οι φορείς και οι πολίτες δίνουν μάχη για να μάθουν την αλήθεια. Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι ενδεχόμενη εξέλιξη πώλησης των αεροδρομίων θα σημάνει την γκετοποίηση του τουρισμού o oποίος θα ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τους τυχερούς αγοραστές των αεροδρομίων. Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παράλληλη αγορά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και μεταφορά εργαζομένων -φτηνού εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες προκειμένου να δημιουργηθεί τουρισμός τύπου all inclusive.

Όσον αφορά τις παραμεθόριες περιοχές των νησιών του Β. Αιγαίου αλλά και της Θράκης οι κάτοικοι τους θα απομονωθούν ακόμη περισσότερο λόγω των απλησίαστων τιμών εισιτηρίων και η αερομεταφορές θα πάψουν με αυτόν τον τρόπο να αποτελούν κοινωνικό αγαθό.

Όπως είναι προφανές οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και πρόκειται να κινηθούν τόσο δικαστικά όσο και σε κινηματικό επίπεδο με την ενεργοποίηση φορέων πολιτών, εργατικών κέντρων και πολιτικών οργανώσεων.

Ήδη εχει συγκροτηθεί πανελλαδική συντονιστική επιτροπή που συμμετέχουν βουλευτές, Δήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, σωματεία και συνδικάτα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δηλώσεις των εργαζομένων αλλά και του συντονισμού το επόμενο βήμα μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Κοπελούζου είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Σταυρούλα Πουλημένη

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ένας χρόνος από τον θάνατο της 13χρονης Σάρα- Διαδήλωση μνήμης και αγώνα

Αποχή διαρκείας αποφάσισαν οι δικηγόροι