8 μήνες περιμένουν τα στοιχεία

Της Κατερίνας Κατή

Τα κομμάτια «που θα συνθέσουν το πραγματικό παζλ» προκειμένου -όπως τονίζουν- να μάθουν όλη την αλήθεια «του άγνωστου εξαώρου που προηγήθηκε της δολοφονίας του και των δυο τετράωρων που ακολούθησαν το θάνατό του» αναζητούν σχεδόν ένα χρόνο τώρα οι οικείοι του βιολόγου Λάμπρου Φούντα, ο οποίος «επλήγη θανάσιμα ενώ έτρεχε στην αντίθεση κατεύθυνση με γυρισμένη την πλάτη» κατά τη διάρκεια της πολιτογραφημένης πλέον ως «συμπλοκής της Δάφνης».

Ετσι, οχτώ μήνες μετά την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε βάρος του Λάμπρου Φούντα κι ενώ μόλις πριν από δύο μήνες κινήθηκε η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς όμως ακόμη να έχουν καταφέρει να λάβουν γνώση των όποιων σχετικών έγγραφων στοιχείων, ο πατέρας και ο θείος του θανόντος απευθύνονται τώρα στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρη Οικονόμου.

Με έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Σωτήρης Καλαμίτσης, ζητούν να τους χορηγηθούν επικυρωμένα αντίγραφα εγγράφων και στοιχείων καθώς, όπως επισημαίνεται, «επί μήνες ο κάθε αρμόδιος διαβιβάζει το θέμα στον λιγότερο αρμόδιο».

Αναφερόμενος ο πληρεξούσιος δικηγόρος στην κωλυσιεργία των αρχών να κινήσουν τις σχετικές διαδικασίες διερωτάται:

«Πώς θα ενεργούσε η πολιτεία εάν δεν είχε υποβληθεί η μήνυση; Θα ενημέρωνε ποτέ η ΕΛ.ΑΣ. τον πατέρα του Λάμπρου για τις συνθήκες θανάτου του; Δίνω μόνος μου αρνητική, φευ, απάντηση».

Τι ζητούν

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως επισημαίνει, ότι ακόμη κι όταν «εκλήθησαν να καταθέσουν στα πλαίσια της προκαταρκτικής αντίκρισαν ένα λυμφατικό φάκελο δικογραφίας με μοναδικό περιεχόμενο την έγκλησή τους και τη γραπτή διαμαρτυρία τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Ποια όμως είναι τα έγγραφα που ζητούν και τα κομβικά ερωτήματα που θέτουν προκειμένου να πληροφορηθούν τις ακριβείς συνθήκες θανάτου του;

Αναφέρουν, μεταξύ άλλων:

* Εγινε ή όχι αναπαράσταση της «συμπλοκής»(;) στη Δάφνη στις 10.3.2010; Εάν ναι, να τεθεί στη διάθεσή μας όλο το υλικό που την πιστοποιεί. Εάν όχι, να μας ενημερώσετε για τους σπουδαίους λόγους που δικαιολογούν τη σημαντική αυτή παράλειψη.

* Αντίγραφο της έκθεσης αυτοψίας του τόπου «συμπλοκής» με αντίγραφα όλων των ληφθεισών φωτογραφιών.

* Αντίγραφα των ιατροδικαστικών εκθέσεων αυτοψίας χώρου με λεπτομερή περιγραφή των προ του θανάτου κινήσεών του, της θέσης του στο έδαφος, των πάσης φύσεως ευρημάτων πλησίον ή επί του νεκρού και νεκροψίας-νεκροτομής συνοδευόμενα από αντίγραφα ακτινογραφιών και φωτογραφιών που έλαβε ο ιατροδικαστής. Η έκθεση αυτή αποτελεί σημαντικό στοιχείο αν ληφθεί υπόψη ότι:

-Ολως παραδόξως η σορός μεταφέρθηκε με νεκροφόρα και όχι με όχημα του ΕΚΑΒ.

-Στο βιβλίο εισαγωγής στο νεκροτομείο δεν είχαν συμπληρωθεί όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία, όπως π.χ. του Α.Τ. που έδωσε την εντολή διακομιδής.

-Η νεκροψία-νεκροτομή έγινε βεβιασμένα ερήμην του πατέρα του θανόντος και επί σορού αγνώστων στοιχείων κι ενώ η οικογένεια ετοιμαζόταν να ορίσει τεχνικό σύμβουλο.

* Αντίγραφο των πορισμάτων όλων των βαλλιστικών ερευνών που έγιναν στα όπλα τα οποία φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκαν στη «συμπλοκή».

* Αντίγραφα καταθέσεων των αστυνομικών που φέρεται ότι ενεπλάκησαν στο περιστατικό αλλά και όλων των προσώπων, υπηρεσιακών και μη, που κατέφτασαν στην περιοχή. Αντίγραφα φωτογραφιών του περιπολικού αλλά και του αυτοκινήτου από το οποίο φέρεται ότι «βγήκε» ο Λάμπρος.

* Ολα τα στοιχεία που να πιστοποιούν «ποια επί τόπου βοήθεια του δόθηκε;». Εκλήθη γιατρός αμέσως και τι είδους βοήθεια προσέφερε;

* Στοιχεία από τα οποία να προκύπτει πώς ακριβώς έλαβε χώρα η «συμπλοκή», ποιος πυροβόλησε πρώτος, ο Λάμπρος πυροβολήθηκε ακίνητος ή εν κινήσει κι από ποιον; Εκανε ο ίδιος χρήση όπλου;

* Στοιχεία για το αν υπήρχε, όπως τους δηλώθηκε, και δεύτερο άτομο.

Ακόμη ζητούν να λάβουν γνώση όλων των «στοιχείων» για τα οποία κατά καιρούς υπήρχε αναφορά στον Τύπο κι έχουν π.χ. να κάνουν «με την ταύτιση του DNA του Λάμπρου με ίχνη DNA που βρέθηκαν σε άλλα “τρομοκρατικά χτυπήματα”», τα πορίσματα αξιολόγησης πειστηρίων σε σχέση με το πρόσωπό του, αντίγραφα εκθέσεων έρευνας και κατάσχεσης προσωπικών του αντικειμένων, αντίγραφα των εκθέσεων ερευνών τηλεκαρτών που κατασχέθηκαν σπίτι του και των εισαγγελικών διατάξεων που εκδόθηκαν για την άρση απορρήτου των συνδιαλέξεων που έγιναν με τις κάρτες αυτές.

Χαρακτηριστικό για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε ο θανών από τις διωκτικές αρχές είναι ένα σημείο από το υπόμνημα του πατέρα του ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αναφέρεται στην «ευπρέπεια που επιδεικνύεται στους συλλαμβανόμενους εμπόρους ναρκωτικών ή στους επίορκους λειτουργούς, των οποίων τηρούνται απόρρητα ακόμη και τα ονοματεπώνυμα», για να αντιπαραβάλει το ερώτημα: «Με ποια κριτήρια διοχετεύονταν στον Τύπο φωτογραφίες από τις κατασχεθείσες στο σπίτι του; Ερώτημα που γίνεται πιο βασανιστικό αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο αδερφός του υπέβαλε αίτημα για να μας παραδοθούν οι φωτογραφίες ή έστω αντίγραφά τους, αλλά… ο ένας μας έστελνε στον άλλον ως… αναρμόδιοι».

Πηγή: Ελευθεροτυπία
 

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Απεργία στην ΑΘήνα

Λαθρομετανάστες; Καμιά ζωή δεν είναι λαθραία- Νίκη στον αγώνα των 300-Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ