in

34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολη- Η λογοκρισία καλά κρατεί στην Τουρκία

34ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολη- Η λογοκρισία καλά κρατεί στην Τουρκία

Του Στράτου Κερσανίδη

Το περασμένο Σάββατο, 18 Απριλίου, κινηματογραφιστές, διανοούμενοι, άνθρωποι της τέχνης, δημοσιογράφοι και δημοκρατικοί πολίτες ένωσαν τις φωνές τους σε μια αρκετά μαζική πορεία, μπροστά στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης και τις αίθουσες που γίνονται οι προβολές.

Αφορμή ήταν η απαγόρευση του ντοκιμαντέρ «Βοράς» (Bakur), των Τσαγιάν Ντεμιρέλ και Ερτουγρούλ Μαβίογλου, το οποίο έπεσε θύμα λογοκρισίας.

Μετά από αυτήν την απόφαση όλοι οι τούρκοι κινηματογραφιστές απέσυραν τις ταινίες τους, οι κριτικές επιτροπές παραιτήθηκαν και έτσι το 34 ο Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε χωρίς να απονεμηθούν βραβεία και χωρίς να προβληθούν οι τουρκικές ταινίες του προγράμματος. 

Οι διαδηλωτές με κεντρικό σύνθημα εναντίον της λογοκρισίας και υπέρ της ελευθερίας στο σινεμά, και κρατώντας πλακάτ με τίτλους ταινιών που έχουν λογοκριθεί στο παρελθόν, βάδισαν στην οδό Ιστικλάλ στην περιοχή Ταξίμ, φώναξαν συνθήματα και χειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Η αντίδραση μεταφέρεται τώρα στην Άγκυρα, στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που θα ξεκινήσει την Πέμπτη στην τουρκική πρωτεύουσα και θα διαρκέσει ως τις 3 Μαΐου. Ήδη 7 ταινίες από τις 11 του διαγωνιστικού τμήματος έχουν αποσυρθεί από τους δημιουργούς τους δίνοντας έτσι συνέχεια στη σύγκρουση ανάμεσα στον  κινηματογραφικό κόσμο και το υπουργείο Πολιτισμού.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Ομέρ Τσελίκ υποστήριξε πως η ταινία «Βοράς» απαγορεύτηκε «επειδή προωθεί την τρομοκρατία»!

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ το οποίο έχει για πρωταγωνιστές τους Κούρδους αντάρτες. Ένα θέμα το οποίο αποτελεί καυτή πατάτα για την τουρκική κυβέρνηση αλλά και αγκάθι για την τουρκική κοινωνία. Πρόκειται για μια θαυμάσια ταινία η οποία διαπραγματεύεται ένα πολύ δύσκολο θέμα. Παρόλα αυτά οι δημιουργοί της ταινίας καταφέρνουν να «εισχωρήσουν» στην καθημερινότητα των ανταρτών με τρόπο διακριτικό. Οι πληροφορίες που παίρνουμε είναι πολύ σημαντικές. Έτσι μαθαίνουμε για το πώς περνούν τις μέρες τους, πως εκπαιδεύονται, πως διασκεδάζουν, πως κάποιοι αποχωρούν όταν φτάσει η ώρα. Μαθαίνουμε ακόμη για την απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ανδρών και γυναικών και για την ύπαρξη επιχειρησιακών ομάδων που αποτελούνται αποκλειστικά από γυναίκες. Μέσα σε μιάμιση ώρα αντλείται πλήθος πληροφοριών και ταυτόχρονα η σκηνοθεσία είναι απόλυτα ισορροπημένη, κρατά σωστούς κινηματογραφικούς ρυθμούς, δεν κουράζει αλλά αντίθετα ανανεώνει διαρκώς το ενδιαφέρον των θεατών.

Η ταινία προβλήθηκε για τους δημοσιογράφους στην σχολή Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Μετά από την προβολή έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συντελεστές της, οι οποίοι απάντησαν σε ερωτήσεις και έδωσαν επιπλέον πληροφορίες για τα γυρίσματα. Έτσι μάθαμε πως η τουρκική κυβέρνηση είχε δώσει αρχικά τη συγκατάθεσή της. Πως τα γυρίσματα έγιναν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2013. Πως οι κούρδοι μαχητές συνεργάστηκαν πολύ καλά. Επίσης η παραγωγός της ταινίας, Αϊσέ Τσετίνμπας, έκανε αναφορά σε μία από τις αντάρτισσες που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ και μας είπε πως η γυναίκα εκείνη σκοτώθηκε μερικούς μήνες πριν πολεμώντας στο Κομπάνι.

Τελειώνοντας ο Ερτουγρούλ Μαβίογλου, θέλοντας να μας θυμίσει τα όσα υποστήριξε ο υπουργός για την απαγόρευση της ταινίας, μας απηύθυνε αστειευόμενος φυσικά, το ερώτημα: «τώρα που είδατε την ταινία, νιώθετε πως θέλετε να γίνεται τρομοκράτες;».

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Η αμήχανη στιγμή που αναγκάζονται να μιλήσουν για «ανθρωπιστική τραγωδία» οι υποστηρικτές του ρατσιστικού λόγου

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ: Τα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης αδιαπραγμάτευτη ζωτική ανάγκη Πρασίνου