17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

17 Δεκεμβρίου η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Ο Πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς  και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  ζήτησαν από τον  Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η  σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, δήλωσε με γραπτή ανακοίνωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος διατυπώνει ρητά πως η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί “ξεκαθάρισμα” του πολιτικού τοπίου με την χώρα “να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.”

Η Σοφία Βούλτεψη επιβεβαίωσε και τη νέα συμφωνία με την τρόικα στο πλαίσιο της πιστωτικής γραμμής λέγοντας επίσης πως η αξιολόγηση θα παραταθεί για δύο μήνες

Η διαδικασία εκλογής

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες προτείνουν τους υποψηφίους και Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που στην πρώτη ψηφοφορία θα συγκεντρώσει τα 2/3 του συνόλου των βουλευτών (200 έδρες).

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία μετά από πέντε μέρες και, αν και πάλι δεν επιτευχθεί αποτέλεσμα, πραγματοποιείται τρίτη ψηφοφορία, πάλι μετά από πέντε μέρες, αλλά αυτή τη φορά απαιτείται πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου των βουλευτών (180 έδρες).

Αν και πάλι δεν εκλεγεί κάποιος, η Βουλή διαλύεται μέσα σε δέκα μέρες και προκηρύσσονται εκλογές.

Η νέα Βουλή συνέρχεται αμέσως και διεξάγει νέα ψηφοφορία στην οποία απαιτείται αρχικά πλειοψηφία των 3/5 του συνόλου (180 έδρες). Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, προβλέπεται πέμπτη ψηφοφορία με την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών (151 έδρες).

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις και δηλώσεις για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ο πασιφιστής κύριος Μαραβέγιας. Του Δημήτρη Ν. Μανιάτη

Μέχρι την Τετάρτη οι αιτήσεις για φοίτηση στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο