16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Το πρόγραμμα

Την Παρασκευή 5 Ιουλίου  θα ανοίξει τις πύλες το 16ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης με κεντρικό σύνθημα “Να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο! Να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο!”. Το Φεστιβάλ που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 7 Ιουλίου, θα λάβει χώρα στο στρατόπεδο Παύλου Μελά.

160 συλλογικότητες -κοινότητες μεταναστών, συνδικάτα, αντιρατσιστικές οργανώσεις, 32 εργαστήρια, συζητήσεις και συνελεύσεις, 27 μουσικά σχήματα, 30 περίπου ταινίες και ντοκιμαντέρ, 12 θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, 7 εκθέσεις, 9 παραστάσεις και δρώμενα για τα παιδιά, 10 αθλητικές συναντήσεις, 8 ταβέρνες. 
 
“Μπορεί να ακούγεται κάτι μεγάλο, αλλά για εμάς το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι παρά μία μικρή μόνο ψηφίδα, σε ένα μεγάλο ψηφιδωτό· ένα ψηφιδωτό που χωράει τους αγώνες των μεταναστών για νομιμοποίηση και ιθαγένεια, την αντίσταση στα βουνά της Χαλκιδικής ή στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, την αγωνία των ανέργων, το ελπιδοφόρο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ, την πάλη για τα δημόσια αγαθά, αλλά και τις μεγάλες εξεγέρσεις διεθνώς, που μας γεμίζουν ελπίδα για το μέλλον. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ στήνεται για όλους και από όλους αυτούς τους αγώνες – και φυσικά τους ανθρώπους που υπάρχουν πίσω από αυτούς”, επισημαίνουν οι διοργανωτές.
 
Στο πρόγραμμά του Φεστιβάλ θα υπάρχουν συζητήσεις για τις τοπικές αντιστάσεις στη Χαλκιδική και το ΣΜΑ Ευκαρπίας, για τα κινήματα των ανέργων στην Ευρώπη, για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, για τους μετανάστες εργάτες γης, για το δικαίωμα των παιδιών στην ιθαγένεια, για την ελευθερία στην εκπαίδευση, για τους αντιφασιστικούς αγώνες, για το Ολοκαύτωμα και τους αρνητές του, για την πάλη ενάντια στις εξαρτήσεις. Ανάμεσα στα 32 εργαστήρια ξεχωρίζει η κεντρική διεθνής εκδήλωση του Σαββάτου, για τις εξεγέρσεις σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή αγωνιστών και αγωνιστριών από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Όλες αυτές οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν με τη «Συνέλευση των Κινηματων» το βράδυ της Κυριακής, μία προσπάθεια συνάντησης και ώσμωσης των διαφορετικών κοινωνικών κινημάτων της πόλης μας. 
 
Από το πολιτιστικό πρόγραμμα, αναφέρεται ενδεικτικά ο εκθεσιακός χώρος που οργανώνει η ομάδα 35 mm, ένα μικρό φεστιβάλ μέσα στο φεστιβάλ, με εκθέσεις όπως η «Είδηση υπό διωγμό» της Ένωσης των Φωτορεπόρτερ. Στο χώρο των προβολών θα προβληθούν βραβευμένα ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, την κρίση και το φασισμό – όπως «Το χρονικό μίας καταστροφής» για το ολοκαύτωμα στο Χορτιάτη. Το θέατρο θα φιλοξενήσει παραστάσεις – όπως η «Τιμή της ανταρσίας στη μαύρη αγορά» από τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Μεταναστών- αλλά και χορευτικά δρώμενα από τις κοινότητες μεταναστών. Ιδιαίτερη θέση έχει κι ο παιδότοπος, με εργαστήρια, παιχνίδια και παραστάσεις, όπως ο «Γαργαληστής». 
 
Από τα συγκρότημα της Δυτικής Σκηνής, αναφέρονται ενδεικτικά οι Γκούλαγκ που παίζουν την Παρασκευή, τους Bandista που έρχονται απευθείας για το Φεστιβάλ από την εξεγερμένη Ιστανμπούλ το Σάββατο και τον MC YINKA την Κυριακή – μαζί τους πολλές ακόμα μπάντες θα παίξουν σε swing, reggae, ska, hip hop και rock ήχους. Στην Ανατολική Σκηνή θα κυριαρχήσουν λαϊκοί, ελληνικοί αλλά και τούρκικοι (από την Dilek Koc), τσιγγάνικοι και μακεδονικοί ρυθμοί, εμπλουτισμένοι με διαφορετικές νότες, όπως η elektro-world μουσική των Greekadelia κι η κλασική προσέγγιση των Transcription Ensemble. Στις δυο σκηνές προστίθενται οι μπάντες κρουστών που θα σηματοδοτούν κάθε μέρα την έναρξη των συναυλιών.
 
Το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ακόμα τουρνούα ποδοσφαίρου μεταξύ μεταναστευτικών κοινοτήτων, παζάρι προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες, ταβέρνες αλληλεγγύης με γεύσεις του Κόσμου, θεματικούς χώρους και πολλές άλλες δράσεις και δρώμενα, πολλά από τα οποία δεν τα γνωρίοζυν ακόμα ούτε οι διοργανωτές. 
 
Παράλληλα, επισημαίνεται πως θα συγκεντρωθούν τρόφιμα για την Κουζίνα Αλληλεγγύης, γραφική ύλη για τα Σχολεία Αλληλεγγύης και είδη πρώτης ανάγκης (ανδρικά καλοκαιρινά ρούχα, είδη ατομικής υγιεινής, ξενόγλωσσα βιβλία κα) για τους φυλακισμένους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.   
 
“Με όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ο καθένας κι η καθεμία από εμάς θα έχει τους δικούς του, ιδιαίτερους  λόγους για να βρεθεί 5, 6 και 7 Ιούλη στο πρώην στρατόπεδο του Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη (η μετατροπή ενός πρώην στρατοπέδου σε έναν ανοιχτό, δημόσιο χώρο γιορτής και αλληλεγγύης είναι άλλωστε ένας από αυτούς). Όλοι και όλες μας όμως που θα είμαστε εκεί, θα μοιραζόμαστε και μία κοινή ελπίδα: Να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο,  Να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο!”, καταλήγουν οι διοργανωτές.
 
Αναλυτικά το πρόγραμμα του 16ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Κοινωνικής Αλληλεγγύης 
 
Εργαστήρια- Συζητήσεις- Συνελεύσεις
 
Παρασκευή

Συνδικαλισμός, αυτοοργάνωση και κινήματα ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στην Ευρώπη

Διοργ. Δίκτυο Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων

Ομιλ. Cristina Andrade (κίνημα ανέργων, Πορτογαλία), Τζανσάντρο Μέρλι (Μητροπολιτικής Συνέλευσης της Ρώμης, Ιταλία), εργαζόμενη από ΚΟΧ, μέλος του Δικτύου

7.30 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 8

 

Ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες! Τοπικά κινήματα, αντιστάσεις και ένταση της καταστολής

Διοργ. Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Ομιλ. από: Επιτροπές Κατοίκων Χαλκιδικής Ενάντια στο Χρυσό, Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της κατασκευής και της χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας, Επιτροπή Κατοίκων Συκεών ενάντια στις κεραίες κινητής, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Κερατέας – Λαυρεωτικής κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ.

8.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 3

 

Για τη σύνδεση του LGBT κινήματος με το αντιρατσιστικό κίνημα

Διοργ. Good as you(th)

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 5

 

Ομοφυλοφιλική σεξουαλικότητα στο ναζιστικό καθεστώς: “έγκλημα” και τιμωρία

Προβολή ντοκιμαντέρ: “Παράγραφος 175” και ανοιχτή συζήτηση

Διοργ. HOMOphonia-Thessaloniki Pride: after pride δρώμενα κι εκδηλώσεις Ομιλ. Δημήτρης Κατσαρός, μέλος της HOMOphonia-Thessaloniki Pride) 9.30 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 5

 

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι/ες μπροστά – Αδιαμεσολάβητες δράσεις αναπήρων, μεταναστών, όλων των κοινωνικά αποκλεισμένων

Διοργ. Ομάδα Προσβασιμότητας

7.00 μμ., Χώρος Εργαστηρίων 2

 

Μπορεί ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο να καταπολεμήσει το ρατσισμό;

Διοργ. ΚΕΕΡΦΑ

Ομιλ. Θανάσης Καμπαγιάννης

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 4

 

Εξαρτήσεις στην εποχή της κρίσης. Η ελπίδα μας δόθηκε για τους απελπισμένους!

Διοργ. ΕΕΚ

Ομιλ. Κατερίνα Μάτσα, Επιστ. Υπεύθυνη 18 Άνω

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 1

 

Βία κατά των γυναικών – Δράση/Καταπολέμηση/Κοινωνική Παρέμβαση Διοργ. Καταφύγιο Γυναίκας

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 6

 

Νομικά προβλήματα μεταναστών και προσφύγων

Διοργ. PRAKSIS

Συντ. Νομικός εκπρόσωπος PRAKSIS

8.30 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 6

 

Παρουσίαση της Κουζίνας Αλληλεγγύης του Στεκιού Μεταναστών

9.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 1

 

Σάββατο

 

Να κλείσουν τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης! Ενημέρωση και οργάνωση δράσεων αλληλεγγύης

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 1

 

Ο αγώνας για την ιθαγένεια μετά την απόφαση του ΣτΕ

Διοργ. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών “Μητέρα Τερέζα”, Σουδανική Κοινότητα Κεντρικής Μακεδονίας, ΚΕΕΡΦΑ

7.30 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 1

 

Οι φράουλες της οργής: μετανάστες εργάτες γης – σύγχρονο σύστημα δουλείας

Διοργ. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ΚΕΕΡΦΑ

Ομιλ. μετανάστες εργάτες γης από Ν. Μανωλάδα και Ιωάννινα,

Μωυσής Καραμπελίδης (δικηγόρος, μέλος ΕΕΔΑ), Νίκος Χατζάρας ( ΚΕΕΡΦΑ “Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και στη Φασιστική Απειλή””

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 2

 

Κεντρική διεθνής εκδήλωση: εξεγέρσεις γίνονται, δεν είναι ουτοπία!

Διοργ. Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Ομιλ. Φώτης Μπενλεσόι (Δικτύωση Mustereklerimiz, Τουρκία), Armağan Tulunay, Devrimci İşçi Partisi, Τουρκία), Cristina Andrade (Μπλόκο της Αριστεράς, Πορτογαλία), Τζανσάντρο Μέρλι (Μητροπολιτικής Συνέλευσης της Ρώμης, Ιταλία), Zornitza Draganova (Βουλγαρία), Κούρδος Πρόσφυγας από Σουηδία, Μέλος της Επιτροπή για τους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία – Κουρδιστάν

9.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 8

 

Συνέλευση αντιφασιστικών πρωτοβουλιών Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας, Βόλου, Καβάλας, Λάρισας, Ξάνθης, Ορεστιάδας,

Διοργ. Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης

7.30 μμ., Χώρος Εργαστηρίων 7

 

Πειθαρχικές διώξεις και παιδαγωγική ελευθερία στο δημόσιο σχολείο Διοργ. Δικτύωση εγχειρημάτων εκπαίδευσης: Οδυσσέας, Εκτός Τάξης, Ομάδα Μαθημάτων Μικρόπολις, ΕΚΧ Σχολείο

Ομιλ. Θανάσης Αγαπητός (δάσκαλος), Γιώργος Γρόλλιος (πανεπιστημιακός), Κατερίνα Αγγίσταλη (καθηγήτρια – Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών) 7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 3

 

Παρουσίαση της Ζώνης Ψυχικής Υγείας Πολιτών και προβολή του «Επιζώντες»

Διοργ. Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας

8.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 6

 

Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής Τώρα! Για τη πτώση της κυβέρνησης και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

Διοργ. ΑΝΤΑΡΣΥΑ

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 4

 

Τροχαία Εγκλήματα: «Παράπλευρες απώλειες» της δικτατορίας του αυτοκινήτου

Διοργ. Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS Τροχαία Εγκλήματα”, Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Α.Π.Θ.)

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 8

 

Η λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία και τα χαρακτηριστικά του κινήματος Διοργ. ΟΚΔΕ

Ομιλ. Sedat Durel (Workers Front), ΟΚΔΕ

7.00 μμ, Χώρος Εργαστηρίων 9

 

Το κίνημα της ΕΡΤ: το «μαύρο», η δημοκρατία και η κυβέρνηση της αριστεράς

Διοργ. Νέοι/ες ΣΥΡΙΖΑ

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 5

 

Κυριακή

Τα τοπωνύμια στα έγγραφα μας γυρνάνε 20 χρόνια πίσω!

Διοργ. Σύλλογος Αλβανών Μεταναστών “Μητέρα Τερέζα”

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 1

 

Ανοιχτή συνέλευση μεταναστών/τριών, προσφύγων και κοινοτήτων

8.30 μμ Χώρος Εργαστηρίων 1

 

Ολοκαύτωμα: Ιστορία και Άρνηση

Διοργ. Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό

Ομιλ. Ρίκα Μπενβενίστε (ιστορικος), Γιώργος Γιαννόπουλος (ΕΝΕΚΕΝ), Βασίλης Μορέλλας (ΚΑΡ)

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 3

 

Κράτος – Ναρκωτικά – Καταστολή

Διοργ. Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Ομιλ. πρώην χρηστές από διάφορα θεραπευτικά προγράμματα της πόλης

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 2

 

Συνθήκες εργασίας στο χώρο του ακροάματος κι η αναγκαιότητα του συνδικαλισμού βάσης. Παρουσίαση του Καταστατικού.

Διοργ. Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο χώρο του Ακροάματος

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 9

 

Συζήτηση – αντιπαράθεση για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Υπέρ ή κατά;

Διοργ. Κόκκινη Ορχήστρα

Ομιλ. Κ. Μαραγκός, Τ. Μυταφίδης

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 4

 

Γιατί ζητάμε ανοιχτά σύνορα για τους μετανάστες

Διοργ. ΚΟΚΚΙΝΟ

Ομιλ. Πάνος Κοσμάς

ΚΟΚΚΙΝΟ

8.30 μμ Χώρος Εργαστηρίων 4

 

Τα όρια της πολιτικής βίας

Διοργ. Ενεργοί Πολίτες Κορδελιού Ευόσμου

Ομιλ. Μανόλης Λαμτζίδης (δικηγόρος), Ολυμπία Σταύρου (ποιήτρια), Σπύρος Λαζαρίδης (συγγραφέας)

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 5

 

Ομάδες Αυτοβοήθειας: ο άλλος δρόμος στη διαχείριση του ψυχικού πόνου

Διοργ. Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας

7.00 μμ Χώρος Εργαστηρίων 6

 

Ανοιχτό κάλεσμα για δικτύωση εγχειρημάτων παιδότοπου

9.30 μμ Παιδότοπος

 

Συνέλευση των Κινημάτων

Συμμετέχουν: Επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής Ενάντια στο Χρυσό, Συντονιστικό SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ, Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΟΜΕ, Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της Κατασκευής και Χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας,

Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, κοινότητες Μεταναστών, Σχολεία αλληλεγγύης, HOMOphonia, Κίνηση 136, Δίκτυο Ανέργων κι Επισφαλώς Εργαζομένων, Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και άλλες κινηματικές συλλογικότητες της πόλης

9.00 Χώρος Εργαστηρίων 8

 

Πρόγραμμα Συναυλιών

 

Παρασκευή

Δυτική Σκηνή

 • Punta Mane Project (plugged world music )

 • Gadjo Dilo (gypsy swing)

 • Γκούλαγκ (punk rock)

 • Anima Nation (Reggae / Afrobeat / Funk)

Ανατολική Σκηνή

 • The stringless (Πολυφωνικό Σχήμα)

 • Dilek Koc (Έντεχνη και παραδοσιακή τούρκικη μουσική)

 • Κρίστη Στασινοπούλου & Στάθης Καλυβιώτης / Greekadelia (παραδοσιακό/elektro-world)

 • Κωστής Αβυσσινός, Δημήτρης Στεφανάκης, Λουκάς Μεταξάς (Κρητική Μουσική)

 

Σάββατο

Δυτική Σκηνή

 • The Balguns (Balkan / Ska)

 • Penny & The Swingin’ Cats (Jazz/ Rockabilly / Swing)

 • Aroma Caribe (Latin / Caribbean)

 • Bandista (μουσική κολεκτίβα από Τουρκία)

Ανατολική Σκηνή

 • Συγκρότημα Αλβανική Παραδοσιακής Μουσικής

 • Kazzura (Μουσική Ρομά)

 • Κρυστάλλινος Ήχος (Μακεδονικό Συγκρότημα)

 • Τάδε Έφη Σχήμα λαϊκού τραγουδιού

 

Κυριακή

Δυτική Σκηνή

 • King & the Κongs (garage rock)

 • Voodoo Pie Rats (Rockabilly / Swing)

 • MC YINKA (Reggae/Hip Hop)

 • Radio Clash (Punk/Rock)

Ανατολική Σκηνή

 • Transcription Ensemble (Κλασσική Μουσική)

 • Παλαιολόγοι (Τομπουρλίκα)

 • Πρωτοβουλία Εργαζομένων στο Χώρο του Ακροάματος για τη δημιουργία σωματείου βάσης

 

Πρόγραμμα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

Προβολές- Εκθέσεις- Παραστάσεις- Δρώμενα

 

Προβολές

Παρασκευή, 20.00 – 22.00, Θεματική περιβάλλον

«Χρυσός στα χρόνια της κρίσης: ΜΕΡΟΣ Β’, Ο θησαυρός της Κασσάνδρας», ντοκιμαντέρ της ομάδας του Εξάντα

«Το άπληστον Κέρδος» ντοκιμαντέρ του Γιάννη Καρυπίδη

«Εργοστάσια απορριμμάτων: το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων», ντοκιμαντέρ παραγωγής της ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

Σάββατο, 20.00 – 22.00, Θεματική φασισμός

«Το χρονικό μιας καταστροφής», ντοκιμαντέρ του Άκη Κερσανίδη και της Χρύσας Τσελεπή (θα πλαισιωθεί με παρουσίαση/συζήτηση από την Κίνηση πολιτών Χορτιάτη)

«Νεοναζί το ολοκαύτωμα της μνήμης», ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου

 

Κυριακή, 20.00 – 22.00, Θεματική οικονομική κρίση / εναλλακτική οικονομία

«Κρίση και εθνική κατάθλιψη», ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη

«Ένας άλλος κόσμος», ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μελέτη

 

Κάθε μέρα, 22.00 – 24.00,

Πολιτική ταινιοθήκη: Προβολή ταινιών σχετικών με τις αντίστοιχες θεματικές, από την Κινηματογραφική λέσχη Κιλκίς «Ανοικτή οθόνη»

 

Στους θεματικούς χώρους θα προβληθούν επίσης το Σάββατο, 21.00 – 22.00

 • 9 ταινίες μικρού μήκους, από δημιουργούς μεταναστευτικής καταγωγής, παραγωγής 2012 – 2013 από τη «Συμβίωση»

 • «Παιχνίδια από τις πατρίδες μας μαζί με τους γονείς μας», μια ταινία των μαθητών της Στ’ τάξης του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας.

 

Θεατρικές παραστάσεις / δρώμενα

Παρασκευή

20.00, «Κόντρα στην Πρόοδο» και «Κόντρα στη Δημοκρατία», δύο μονόπρακτα από το θεατρικό σχήμα “KONTRA-RO”

20.45, «Η Τιμή της Ανταρσίας στην Μαύρη Αγορά», Θεατρική παράσταση από τη Θεατρική ομάδα στεκιού μεταναστών

 

Σάββατο

19.00, 4 τραγούδια, κινήσεις και μερικά λόγια για το θέμα της “ενότητας με ποικιλομορφία”, από ομάδα κοριτσιών Ρομά

20.00, «Αποδοχή και ίσα δικαιώματα του ομοφυλόφιλου ατόμου μέσα στην οικογένειά του», διαδραστικό θέατρο φόρουμ από HOMOphonia-Thessaloniki Pride και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των After Pride events

20.00, Διαφορετικές Εθνότητες από Διαφορετικές Ηπείρους αφηγούνται, Action Art/Εικαστική Δράση, η αφηγήτρια Ρ. Δημητρέση και φυσικοί αφηγητές από Ιράν, Ρωσία, Τουρκία, Αφρική, Γαλλία αφηγούνται παραμύθια

21.00, Μουσικοχορευτική παράσταση από την κοινότητα Γεωργιανών

21.30, Μουσικοχορευτική παράσταση από την κοινότητα Νιγηριανών

 

Κυριακή

20.00, «Μπαίνω στη θέση του άλλου», βιωματικό εργαστήριο για παιδιά και εφήβους από τη ΜΚΟ PRAKSIS

20.00, «Αναζητώντας την Ιθάκη στην εποχή της κρίσης», διαδραστικό εργαστήρι από HOMOphonia -Thessaloniki Pride και Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης (Λ.Ο.Θ.) στο πλαίσιο των After Pride events

20.30, «ΠΕΡΕΟΥΜΠΟΥ VS ΜΠΟΥΓΚΡΕΛΑΣ, στη χώρα της ΜΑΚΡΙΑΠΟΜΑΣ», μουσικοθεατρική παράσταση από την ομάδα Θεατρικής έκφρασης γονέων και φίλων ΚΟΠΕΡΤΙ

 

Εκθέσεις

Να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο μέσα από την εικόνα;

Εκθέσεις Φωτογραφίας – Φωτογραφικά Project

 • Φωτογραφικές ομάδες Φωτοπόροι, Klikers, Φ

 • Φωτογραφική Ομάδα Μυτιλήνης «Το χωριό του όλοι μαζί»

 • Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας «Είδηση υπό διωγμόν»

 • 35mm «Σώπα μην κοιτάς», «ΒΙΟ.ΜΕ.: όταν η αυτοδιαχείριση γίνεται πραγματικότητα»

 • Βλάχος Γιώργος, Ζαφειρακοπούλου Χριστίνα, Μακρογιάννης Κωνσταντίνος, Σταματίου Αλέξανδρος, Franco Nina, KlausValtin Eikstedt, Julia X

Ακόμα:

Κινηματογράφος

Θέατρο από την Ομάδα «C for Circus

Slide show

Live

Έκθεση ντοκουμέντων: «Έλληνες Εξοντώσατε Εβραιους»: Το πογκρόμ του Κάμπελ από την ΕΕΕ μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων (Μακεδονία, Μακεδονικά Νέα, Νέα Αλήθεια, Ριζοσπάστης, Η Πάλη των Τάξεων).

 

Παιδότοπος

Παρασκευή

18.30 Εργαστήρι γαντόκουκλας από την Ομάδα «Εμπνεύσου»

19.30 Εκπαιδευτικό εργαστήρι με θέμα «Η μη βία στα ζώα» από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και το Φιλοζωϊκό Σωματείο «ο Άργος»

20.30 Αφήγηση του παραμυθιού «Ο Γαργαληστής» από το Δημήτρη Μπασλάμ

 

Σάββατο

18.30 Περιβαλλοντικό παιχνίδι από τη «Δράση για την Άγρια Ζωή»

19.30 Μουσική και κίνηση σε live βραζιλιάνικους ρυθμούς Capoeira για παιδιά από το Μικρότοπο του Μικρόπολις

20.30 Τάκης ο Πειραματάκης και το μυστικό του δάσους. Ένα παραμύθι γεμάτο χρώματα

 

Κυριακή

18.30 Μεταναστευτικά πουλιά

19.30 «Μαθήματα αραβικών» – μουσικό παιχνίδι

20.30 Παράσταση καραγκιόζη από την Ομάδα «Σκιάς Ονάρ»

 

Αθλητικές Συναντήσεις

 

Παρασκευή, 19.00 Αγώνας Κρίκετ από πακιστανούς μετανάστες

Σάββατο και Κυριακή, 19.00 Ποδοσφαιρικό Τουρνούα Αλληλεγγύης

Συμμετέχουν ομάδες από: Σύλλογος Αλβανών “Μητέρα Τερέζα”, Σύλλογος Γεωργιανών Μεταναστών Θεσσαλονίκης “Κολχίς”, Νιγηριανή Κοινότητα Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας, “Ελπίδα” Μεταναστών, PRAKSIS, Άρσις, ΟΚΑΝΑ

 

Παζάρι Χωρίς Μεσάζοντες από τις Συνελεύσεις Γειτονιών

Παρασκευή 7 μμ

 

Ταβέρνες αλληλεγγύης

από Κοινότητες μεταναστών, με γεύσεις από όλο τον κόσμο

 

Μόνιμες δράσεις

 • Συλλογή τροφίμων για την Κουζίνα Αλληλεγγύης

 • Συλλογή γραφικής ύλης για τα Σχολεία Αλληλεγγύης

 • Συλλογή ειδών ανάγκης για τους φυλακισμένους πρόσφυγες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (ανδρικά καλοκαιρινά ρούχα, αθλητικά παπούτσια, εσώρουχα, πετσέτες, ξενόγλωσσα βιβλία, γραφική ύλη, είδη ατομικής υγιεινής, μπάλες)

 • Βιβλιοπωλείο Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ

 • Βιβλιοπωλείο από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων»

 

Θεματικοί χώροι:

Μετανάστευση και αντιρατσισμός

Αντιφασισμός

Κοινωνική αλληλεγγύη

Τοπικές Αντιστάσεις και κοινά αγαθά

Εργατικοί Αγώνες

Δικαιώματα και αποκλεισμός

 

Συμμετέχουν:

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

“Ελπίδα” Μεταναστών

Ελληνοαλβανικός Σύλλογος “Πρόοδος”

Επιτροπή για τους Πολιτικούς Κρατούμενους σε Τουρκία – Κουρδιστάν

Κοινότητα Αφγανών Θεσσαλονίκης

Νιγηριανή Κοινότητα Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας

Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων

Περιοδικό ΛΟΖΑ

Σουδανική Κοινότητα Κεντρικής Μακεδονίας

Σύλλογος Αλβανών “Μητέρα Τερέζα”

Σύλλογος Γεωργιανών Μεταναστών Θεσσαλονίκης “Κολχίς”

Σύλλογος Γυναικών ROMA Δενδροποτάμου

Σύλλογος Εργαζομένων Μπαγκλαντεσιανών Θεσσαλονίκης

Ένωση Μεταναστών από τη Σενεγάλη και άλλες Αφρικανικές Χώρες

Σύλλογος Φιλιππινέζων Β.Ελλάδας

NAFTHA

Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών

Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας

Αντιφασιστική Επιτροπή Φαλήρου – Αγ.Τριάδος – Ευζώνων

Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης

Αντιφασιστικό Μέτωπο Θερμαϊκού

Αγροτικό Παντοπωλείο Καλαμαριάς

“Αλληλεγγύη για Όλους”

Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης

Κοινωνικό Παντοπωλείο – Αντίπερα Όχθη

Κουζίνα Αλληλεγγύης Στεκιού Μεταναστών

“Οδυσσέας”, Σχολείο Αλληλεγγύης

Ομάδα Μαθημάτων “Εκτός Τάξης” (Στέκι Μεταναστών)

Antinazi Zone YRE

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”

Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή

Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών

Good as you(th) – Κοινότητα lgbtiq νέων Θεσσαλονίκης

HOMOphonia – Thessaloniki Pride

Homosexualis

Δίκτυο 50 Συλλόγων και Φορέων κατά της Κατασκευής και Χωροθέτησης του ΣΜΑ Ευκαρπίας

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Επιτροπές κατοίκων Χαλκιδικής Ενάντια στο Χρυσό

Θετική Φωνή

Κίνηση 136

Κίνηση για τις ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα της εποχής μας

Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης

Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Ομάδα Προσβασιμότητας

Παρατηρητήριο για τα δικαιώματα στο χώρο της ψυχικής υγείας

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Πρωτοβουλία “Ένα Καράβι για τη Γάζα”

Πρωτοβουλία κατά της ομοφοβίας Ξάνθης

Πρωτοβουλία Συλλόγων και Φορέων για τα Πρώην Στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης

ΣΟΨΥ (Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία)

ΣΠΑΜΕ

Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο

Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης

Συντονιστικό SOSTE ΤΟ ΝΕΡΟ

Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών

Σωματείο Φίλων ΑΜΕΑ – Δράση για το κάτι άλλο

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ

Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας Α.Π.Θ.

alterthess.gr

R Project

Εφημερίδα “Εποχή”

Εφημερίδα “Εργατική Αλληλεγγύη”

Εφημερίδα Αυγή

Εφημερίδα Δρόμος

Περιοδικό Ένεκεν

Στο Κόκκινο

Δημ. Κίνηση “Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη”

Δημ. Κίνηση Ανταρσία στην πόλη

Δημ. Κίνηση Καλαμαριάς

Δημ. Κίνηση Πολιτών Ευόσμου “Ενεργοί Πολίτες”

Δημοτική Κίνηση “Εργατική Αντεπίθεση” στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Οικολογία – Αλληλεγγύη

Περιφερειακή κίνηση Κ. Μακεδονίας “Αντικαπιταλιστική Αριστερά – Ανταρσία”

Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα “Μπορούμε να τους σταματήσουμε”

Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη

Επιτροπή Κατοίκων Ευόσμου – Κορδελιού

Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου

Πρωτοβουλία Κατοίκων Αμπελοκήπων

Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας

Συνέλευση Γειτονιάς Μαρτίου – Καλλιδοπούλου

Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς

ΑΝΤΙΓΟΝΗ – Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το ρατσισμό, την οικολογία, την ειρήνη και τη μη-βία.

Άρσις (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων)

Διεθνής Αμνηστεία

Δράση για την Άγρια Ζωή

ΕΕΔΑ (Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου)

Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων “Μέλισσα”

Καλλιστώ

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Κοινότητα σκέψης-δράσης “Χωρίς Χρέος – Χωρίς Ευρώ”

Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)

PRAKSIS

Street-Working ΟΚΑΝΑ

Symbiosis

Ομάδα Φωτογραφίας 35 mm

Θεατρική Ομάδα Στεκιού Μεταναστών

Κινηματογραφική Λέσχη Κιλκίς “Ανοιχτή Οθόνη”

ΑΚΟΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΡΑΝ

ΑΡΑΣ

Αριστερή Συσπείρωση

ΔΕΑ

Devrimci İşçi Partisi – Επαναστατικό Εργατικό Κόμμα (Τουρκία)

Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην πράξη

Λαϊκό Μέτωπο (Τουρκίας)

Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα

Κίνηση για την Ανασύνταξη του ΚΚΕ 1918-1955

ΚΚΕ (μ/λ)

ΚΟΕ

Κοινωνικό Εργαστήρι

Κόκκινη Ορχήστρα

Κόκκινο

Κομμουνιστική Ανανέωση

Κομμουνιστική Ανασύνταξη

ΜΛ ΚΚΕ

ΝΑΡ

Νεολαία Κομμουνιστική Απελεύθερωση

Νεολαία ΣΥΝ

Ξεκίνημα

Οικολόγοι Πράσινοι

ΟΚΔΕ

Πρωτοβουλία Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και τα Μέτρα Λιτότητας

ΣΕΚ

Συνασπισμός

ΣΥΡΙΖΑ

Αντεπίθεση των Εργαζομένων

Αυτόνομη Παρέμβαση

Δικηγορική Συνεργασία

Δίκτυο Ανέργων κι Επισφαλώς Εργαζομένων Θεσσαλονίκης

Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων

Ένωση Εργαζομένων

ΕΣΕ

Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις – Εργατικά Σχήματα

Ριζοσπαστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών

ΣΥΝΕΚ

Συσπείρωση Πανεπιστημιακών ΑΠΘ ΠΑΜΑΚ

Ταξική Πορεία

Αγωνιστικές Κινήσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΑΡΕΝ

ΕΑΑΚ

ΣΣΠ

Στέκι Φοιτητών Φιλοσοφικής

Διδασκαλικοί Σύλλογοι

ΕΛΜΕ Ν. Θεσσαλονίκης

ΕΝΙΘ

Πρωτοβουλία για τη δημιουργία Σωματείου Βάσης στο χώρο του ακροάματος

Συνδικάτο Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργίας

Σωματείο Αποκλειστικών Νοσηλευτών/τριών

Σωματείο απολυμένων GoodYear

Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, Νεάπολης-Συκεών

Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων ΒΙΟΜΕ

Σωματείο ΕΥΑΘ

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης

Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Ν. Θεσσαλονίκης

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς: Διάθεση Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες την Τετάρτη

Συγκεντρωση και πορεία οργανώνουν οι εργαζόμενοι στην Κατσέλης